E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21354
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai nereģistrētu attiecību partneri var mantot

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Juris

Labdien! 2017. gadā nomira mana civilsieva, kopā dzīvojām no 1989. gada. Ir kopīga meita, un sievai bija 2 dēli no iepriekšējās laulības. Māja, zeme un mežs tika iegādāts kopdzīves laikā, bet uz sievas vārda. Tagad mājā dzīvoju es un viens no viņas dēliem. Uz mātes mantojumu neviens nav pieteicies un nedomā to darīt, jo ir parādsaistības katram un arī mirušajai. Varbūt es varu pieteikties uz mantojumu, atmaksājot viņas parādu? Paldies!

A
atbild:
13. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja neesat bijuši precējušies un ja sieva nav pirms nāves sastādījusi pēdējās gribas rīkojumu, ar kuru paredzējusi īpašumu atstāt jums mantojumā, tad diemžēl jūs neesat viņas mantinieks.

Atbilstoši Civillikuma 389. panta noteikumiem aicinājums mantot iestājas, mantojumam atklājoties, un aicinājuma pamati ir mantojuma atstājēja tiesīgi izteikta griba vai likums. Tas nozīmē, ka, nepastāvot pēdējās gribas rīkojumam, mantošana notiek saskaņā ar likumu. Civillikuma 391. pantā noteikts, ka pēc likuma aicināti mantot laulātais, radinieki un adoptētie. Apstāklis, ka gandrīz 30 gadus dzīvojāt vienā mājā un jums ir kopīgs bērns, nepadara jūs par laulātajiem: atbilstoši Civillikuma 60. pantam laulāšanu var veikt tikai dzimtsarakstu nodaļas amatpersona vai Civillikuma 51. pantā uzskaitīto konfesiju garīdznieks.

Jautājumā aprakstītajā situācijā ir vēl viena problēma: mantojums ir atklājies apmēram pirms 3 gadiem. Atbilstoši Civillikuma 693. panta noteikumiem, ja mantojuma atstājējs nav noteicis termiņu mantojuma pieņemšanai, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā. Savukārt, ja likumiskais mantinieks palaiž garām viena gada termiņu un noteikti neizsaka savu gribu, tad tiek atzīts, ka persona ir atteikusies no mantojuma. Līdz ar to, visticamāk, uz mantojumu nevarēs pieteikties arī neviens radinieks.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas