E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21346
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai ģimene pašvaldības atbalstu var saņemt arī tad, kad krīzes situācija jau atrisināta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Arturs

Labdien! Daudzbērnu ģimeni ar trūcīgās ģimenes statusu parāda dēļ izlika no dzīvokļa. Tobrīd bija 5 nepilngadīgi bērni. Bērni un vecāki bija deklarēti šajā dzīvoklī (Rīgā). Tiesas lēmuma dēļ mājas īpašnieks lūdza atbrīvot dzīvokli. Māja bija celta padomju laikā, to privatizēja cilvēks, kuram tobrīd bija spēkā esošs līgums uz 99 gadiem. Proti, ģimenei vairs nekas neatlika kā atrast citā pilsētā māju, lai bērni var mācīties un nepaliktu uz ielas vai nenokļūtu bērnu namā. Arī sociālie darbinieki faktiski to zināja, kā arī vairākkārt tika piešķirts trūcīgās ģimenes statuss un izsniegti pabalsti. Cik saprotu, ar iesniegumu vajadzēja lūgt dzīvokļa piešķiršanu ārkārtējā kārtībā vai kompensāciju, kas tiktu izmaksāta katrai personai, kura tur ir deklarēta. Bet tas netika darīts, jo bija jāiekārtojas jaunajā dzīvesvietā, gan darbā, gan skolā, līdz ar to mainījās arī deklarētā dzīvesvieta, jo iepriekšējā tika anulēta. Pagāja laiks, bērni izauga. Šī situācija notika 2003. gadā, citu problēmu dēļ nav sanācis nokārtot vajadzīgos papīrus. Bet likuma kārtībā ģimenei pienācās dzīvoklis vai vienreizēja kompensācija. Vai pēc vairākiem gadiem ir iespēja izmantot neizmantoto iespēju: likumā paredzēto palīdzību?

A
atbild:
21. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālā palīdzība ir īstermiņa atbalsts likumos noteiktos gadījumos, ja ģimenei nav iespēju ar darbu nopelnīt ienākumus pamatvajadzību apmierināšanai, kā arī palīdzība ar mājokli kritiskā brīdī. Sociālo palīdzību piešķir, izvērtējot materiālo un citu situāciju konkrētā laikā.

Līdz ar to dokumenti bija jākārto un pašvaldībai palīdzība bija jālūdz tad, kad ģimene kādu apstākļu dēļ zaudēja mājokli. No jūsu izklāsta nav saprotams, kas tie bija par apstākļiem. Jo likumā ir konkrēti noteikts, kādās situācijās un kādām iedzīvotāju grupām bija un ir iespējams pretendēt uz pašvaldības atbalstu, kā persona tiek reģistrēta dzīvokļu rindā, kādā secībā un kādi mājokļi (tajā skaitā – sociālie) tiek piedāvāti, kas notiek, ja persona no piedāvātā mājokļa atsakās. To nosaka likums “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Jāpiebilst, ka likums kopš tā stāšanās spēkā (2002. gadā) ir daudzreiz grozīts.

Pašvaldība atbalsta nosacījumus detalizētāk nosaka saistošajos noteikumos. Arī trūcīgas personas (ģimenes) statuss tiek piešķirts uz noteiktu laiku (mēnešiem), tāpēc regulāri ir jāsniedz iztikas līdzekļu deklarācija.

Lai pretendētu uz atbalstu, bija jāiesniedz iesniegums pašvaldības palīdzības saņemšanai, kā arī dokumenti, kas apliecina tiesības saņemt pašvaldības palīdzību. Dokumentus būtu izskatījusi pašvaldība un sniegusi atbildi likumā noteiktajā kārtībā.

Jāpiebilst, ka likumā ir arī noteikts: ja pēc personas reģistrēšanas palīdzības reģistrā zuduši apstākļi, kuri bijuši par pamatu šīs personas atzīšanai par tiesīgu saņemt pašvaldības palīdzību un reģistrēšanai attiecīgās pašvaldības palīdzības saņemšanai, personas pienākums ir nekavējoties par to paziņot attiecīgajai pašvaldībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas