E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21339
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Otra vecāka ienākumu esamība nav pamatojums atteikt izmaksāt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Nellija

Labdien! Kopš 2017. gada saņemu minimālos uzturlīdzekļus nepilngadīgajam bērnam. Šie uzturlīdzekļi piespriesti ar tiesas lēmumu. Līdz šim uzturlīdzekļus galvenokārt izmaksāja Uzturlīdzekļu garantiju fonds, dažas reizes arī bijušais vīrs ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību. Pēdējos divus mēnešus uzturlīdzekļus neesmu vispār saņēmusi. Uzturlīdzekļu garantiju fondā man paskaidroja, ka viņi neizmaksā, jo saņēmuši informāciju no zvērināta tiesu izpildītāja, ka bijušajam vīram šajos mēnešos ir parādījušies oficiāli ienākumi un uzturlīdzekļus izmaksās viņš. Zvērināts tiesu izpildītājs man apliecināja, ka bijušajam vīram ir oficiāli ienākumi, bet tie nav pietiekami lieli, lai varētu man izmaksāt uzturlīdzekļus. Ko darīt šajā situācijā? Vai es turpmāk nesaņemšu uzturlīdzekļus, ja bijušais vīrs turpinās saņemt ienākumus, kuri nebūs pietiekami lieli?

A
atbild:
16. oktobrī, 2020

Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 14. pantā ir norādīti iemesli, kad Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izbeidz izmaksāt uzturlīdzekļus. Apstāklis, ka bijušajam vīram ir parādījušies oficiāli ienākumi, nepamato Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas rīcību.

Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. un 2. punkts nosaka:
“No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā”.

Ja zvērināts tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu uzturlīdzekļu piedziņai sakarā ar to, ka bijušā vīra ienākumi nav pietiekami, un attiecīgi tos nemaksā, jums ir jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par nepamatotu uzturlīdzekļu neizmaksāšanu, jo oficiālo ienākumu esamība nav pamats neizmaksāt uzturlīdzekļus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas