E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21330
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
3
1
3

Notāra pienākums ir veikt klientu izpēti darījumos ar nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Raisa

Meita vēlas pirkt vasarnīcu, māte ar tēvu ieskaita lielu naudas summu, lai varētu veikt pirkuma apmaksu bez kredītiem. Notārs pieprasa apstiprināt uzkrājumus. Vai man ir jāsniedz visi ienākumi no 2012. gada? Ja ir sākuma deklarācija, notāram būtu nepieciešama atskaite no 2020. gada sākuma līdz pārskaitījuma brīdim. Vai jānorāda katrs ieskaitījums kontā? Nauda kontā atrodas vairākus gadus. VID nav prasījis paskaidrojumus par iegūtajiem līdzekļiem.

A
atbild:
12. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasības ir jāpilda arī zvērinātiem notāriem, kad tie, darbojoties savu klientu vārdā un labā, sniedz palīdzību darījumu plānošanā vai veikšanā, piedalās tajos vai veic citas ar darījumiem saistītas profesionālas darbības sava klienta labā attiecībā uz:

a) nekustamā īpašuma, komercsabiedrības kapitāla daļu pirkšanu vai pārdošanu;

b) klienta naudas, finanšu instrumentu un citu līdzekļu pārvaldīšanu;

c) visu veidu kontu atvēršanu vai pārvaldīšanu kredītiestādēs vai finanšu iestādēs.

Ja likuma subjekts (šajā gadījumā – notārs) nespēj veikt šajā likumā noteiktos klienta izpētes pasākumus, tad neuzsāk darījuma attiecības; turklāt dokumentē un izvērtē katru šādu gadījumu un, ja rodas aizdomas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai terorisma un proliferācijas finansēšanu, ziņo Finanšu izlūkošanas dienestam.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes 2019. gada 28. jūnijā apstiprinātajās “Vadlīnijas, kā zvērināts notārs izveido iekšējās kontroles sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju jomā” norādīts: klientu izpēte ir uz zvērināta notāra biroja risku novērtējumu balstīts pasākumu kopums, kas ietver sevī NILLTPFN likuma 11.1 panta pirmajā daļā uzskaitītās darbības (notārs iegūst informāciju par darījuma attiecību un gadījuma rakstura darījuma mērķi un paredzamo būtību; pēc darījuma attiecību uzsākšanas veic to uzraudzību, tai skaitā pārbaudes, kas apstiprina, ka darījuma attiecību laikā slēgtie darījumi tiek veikti saskaņā ar likuma subjekta rīcībā esošo informāciju par klientu, tā saimniecisko darbību, risku profilu un līdzekļu izcelsmi u. c).

Ja notārs jums ir prasījis apstiprināt uzkrājumus,tad notāram arī jāpajautā – par kādu periodu, kādā formā šī informācija ir iesniedzama.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas