E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21326
Lasīšanai: 3 minūtes

Kvalifikācijas periodā pabalstiem ieskaita bērna kopšanas atvaļinājumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Ilze

Labdien! Vēlos uzzināt, vai man pienāktos tiesības saņemt maternitātes un vecāku pabalstu otrajam bērnam. Šobrīd esmu sava pirmā bērniņa kopšanas atvaļinājumā. No 08.08.2019. līdz 25.12.2019. atrados pirmsdzemdību un dzemdību atvaļinājumā, no 26.12.2019. līdz 25.06.2021. man ir bērna kopšanas atvaļinājums. Līdz aizgāju pirmsdzemdību atvaļinājumā, esmu pastāvīgā darbā vairākus gadus no vietas un saglabāju savas darba tiesiskās attiecības. Ja mans plānotais otrā bērna pirmdzemdību atvaļinājums sākas 2021. gada maijā (sanāk, ka darbā vēl neatgriežos), vai es varu saņemt maternitātes un vecāku pabalstu? Sakarā ar jaunajām likuma izmaiņām, kas stājas spēkā ar š. g. 1. septembri, man līdz galam nav skaidrs, kā ir manā situācijā. Vai ir jāizpildās abiem nosacījumiem: gan kvalifikācijas periodam, gan veiktajām sociālajām apdrošināšanas iemaksām? Cik saprotu, man ir nepieciešamais kvalifikācijas periods, bet manā gadījumā neizpildītos tas, ka 24 mēnešu periodā būtu veiktas iemaksas par 6 mēnešiem, jo lielāko daļu esmu ar bērnu saistītajos atvaļinājumos. Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
12. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2020. gada 1. septembra tiesības saņemt maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ir personām, par kurām Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes, paternitātes vai vecāku apdrošināšanai: ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums vai ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kvalifikācijas periods ir laika posms, kurā cilvēks ir bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais un ir veiktas sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas maternitātes, paternitātes un vecāku apdrošināšanai.

Kvalifikācijas periodā neatkarīgi no VSAOI veikšanas ieskaita laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā 6 mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir atradies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bērna tēvam vai ir bijusi pārejoša darbnespēja, kā arī saņēmis dīkstāves pabalstu, dīkstāves palīdzības pabalstu vai vecāku pabalsta turpinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas