E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21283
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pilnībā nesamaksātā uzturlīdzekļu summa ir parāds

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2020
Paula

Vai ir jāmaksā alimenti par iepriekšējiem mēnešiem, ja tiesa noteica maksāt 250 eiro, bet maksāju 200 eiro? Vai ir jāapmaksā starpība? Un vai, pārsūdzot spriedumu augstākā tiesā, ir iespējams samazināt uzturlīdzekļu apmēru?

A
atbild:
06. oktobrī, 2020

Ja tiesas spiedumā ir noteikta uzturlīdzekļu summa 250 EUR apmērā, tad vecākam ir pienākums maksāt tieši 250 EUR. Nesamaksātā summa tiek uzskatīta par parādu, un vecāks, kuram maksājat uzturlīdzekļus, var vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja parāda piedziņai.

Ja tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā (t. i., nav beidzies pārsūdzēšanas termiņš), jums ir iespēja pārsūdzēt tiesas spriedumu nākamajai instancei. Ja spriedumu pasludināja pirmās instances tiesa (rajona tiesa), tad jums ir jāpārsūdz spriedums otrai instancei (apgabaltiesai) saskaņā ar Civilprocesa likuma 24. panta nosacījumiem.

Augstākā tiesa ir pēdējā un trešā instance, kas izskata lietu, pamatojoties uz kasācijas sūdzību. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 450. panta trešo daļu: “Kasācijas kārtībā var pārsūdzēt pirmās instances tiesas spriedumu, kas taisīts, piemērojot šā likuma 30.4 nodaļas noteikumus, un apelācijas instances tiesas spriedumu, ja tiesa nepareizi piemērojusi materiālo tiesību normu, pārkāpusi procesuālo tiesību normu vai, izskatot lietu, pārsniegusi savas kompetences robežas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas