E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21275
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Piespiedu izpildes līdzekļi, ko piemēro tiesu izpildītājs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Kristīna

Situācija ir tāda, ka pirms ilga laika esmu ņēmusi nebankas kredītu, šobrīd piedziņas konsultants piedāvāja labprātīgi to segt. Piedāvāju maksāt nelielu summu, bet saņēmu atteikumu. Parādu piedzinējs vēlas, lai katru mēnesi maksāju 50 eiro, bet to segt nespēju. Līdz ar to manu lietu nodos tiesai un tiesu izpildītājam. Šobrīd strādāju pusslodzes darbiņu, lai spētu nodrošināt 2 bērnus (vienam bērnam tēvs maksā 122,50 eiro lielus uzturlīdzekļus, bērnam ir 9 gadi), otram bērnam tēvs nestrādā, līdz ar to nevar nodrošināt līdzekļus (bērnam ir 2 gadi). Pirms nodokļu nomaksas mana alga ir 304 eiro, un darbavietā ir reģistrēta mana automašīna (kam esmu tikai turētāja, nevis īpašniece), par ko papildus saņemu amortizācijas naudu (150 eiro pirms nodokļu nomaksas). Vēl saņemu VSAA izmaksu (42 eiro par abiem bērniņiem). Tātad kopā saņemu aptuveni 428 eiro + 122,50 (uzturlīdzekļi bērnam) + 42 eiro = apmēram 590 eiro mēnesī. Vai tiesu izpildītāji var atvilkt naudu no maniem ienākumiem? Cik daudz var atlikt, ja ienākumus veido uzturlīdzekļi, ko tēvs maksā labprātīgi, un VSAA pabalsts? Alga ir apmēram 270 eiro. Vai piedzinēji drīkst atvilkt arī no šīs amortizācijas naudas (auto reģistrēts VID kā mans darba auto)? Un cik daudz naudas tiesu izpildītāji drīkst atvilkt no mana konta, ja nespēšu vienoties ārpustiesas ceļā?

A
atbild:
08. oktobrī, 2020

Nezinot pilnīgi visus lietas faktiskos apstākļus, varam sniegt vispārīgu atbildi.

Tiesu izpildītājs piedziņas procesā piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā: piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, kustamo un nekustamo mantu.

Tiesu izpildītājs apķīlā bankas kontus saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.1 panta nosacījumiem: (1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (430 eiro vai 215 eiro – atkarībā no parāda veida).

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.

Rīkojumu ieturēšana no darba samaksas ir cits piespiedu izpildes līdzeklis, un tas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem: (1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentus apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir norādītas Civilprocesa likuma 596. pantā. Piedziņu nevar vērst uz:

1) atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;

2) kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;

3) darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;

4) sociālās palīdzības pabalstiem;

5) bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Ja jūs esat automašīnas turētāja, tad tiesu izpildītājs uz to nevar vērst piedziņu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas