E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21271
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: E-vide
2
2

Kāda ir nodokļu samaksas kārtība, ja strādā Latvijā un attālināti ASV

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Jana

Labdien! Ir iespēja strādāt attālināti ASV kompānijā un dzīvot Latvijā. Kāda ir nodokļu samaksas kārtība, ja es strādāšu oficiāli Latvijā un attālināti oficiāli Amerikā?

A
atbild:
09. oktobrī, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis

Ja Amerikas Savienoto Valstu uzņēmumam Latvijā IR jāreģistrē pastāvīgā pārstāvniecība, tad iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā aprēķinās un ieturēs no jūsu algas pastāvīgā pārstāvniecība.

Ja Amerikas Savienoto Valstu uzņēmumam Latvijā NAV jāreģistrē pastāvīgā pārstāvniecība, tad jums jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā līdz tā mēneša beigām, kas seko mēnesim, kurā jūs stāsieties darba attiecībās ar Amerikas Savienoto Valstu uzņēmumu. Reģistrējoties par algas nodokļa maksātāju, jūs uzrādīsiet ar darba devēju noslēgto darba līgumu.

Jums no kalendāra mēneša darba samaksas aprēķinātais nodoklis jāieskaita budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piecpadsmitajā datumā.

Ja jūs Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēsieties mēnesī, kas seko mēnesim, kurā jūs stāsieties darba attiecībās ar Amerikas Savienoto Valstu uzņēmumu, tad, izdarot algas nodokļa maksājumu pirmo reizi, jūs nodokli samaksāsiet par mēnesi, kurā stājāties darba attiecībās, un tam sekojošo mēnesi.

Ja algas nodokļa grāmatiņā kā galvenā ienākumu gūšanas vieta nav atzīmēta nevienam citam darba devējam, tad jūs, aprēķinot algas nodokli, kalendāra mēneša apliekamo ienākumu noteiksiet kā starpību starp algota darba ienākumiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis, un mēneša neapliekamā minimuma, nodokļa atvieglojumu un attiecīgajam mēnesim aprēķināto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu summu.

Paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām par sevi jūs iesniegsiet Valsts ieņēmumu dienestam līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1. februārim, bet, ja darba attiecības ar šo darba devēju izbeigušās pirms gada beigām, – līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

Iekšzemes darba ņēmējs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) 10 dienu laikā pēc līguma noslēgšanas par darba veikšanu (neatkarīgi no tā, vai līgums noslēgts saskaņā ar Latvijas vai citas valsts tiesību aktiem). Reģistrējoties fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un iesniedz VID līguma par darba veikšanu par atlīdzību kopiju.

Pie ārvalstu darba devēja nodarbinātā iekšzemes darba ņēmēja obligāto iemaksu objekts ir saņemtā atlīdzība.

Pie ārvalstu darba devēja nodarbinātā iekšzemes darba ņēmēja sociālo iemaksu likme ir 35,09%.

Ar valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksu piemērošanas noteikumiem jūs varat iepazīties Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi” – “Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas” – “VSAOI Informatīvie un metodiskie materiāli” – “Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšana noteiktajam nodokļu maksātāju kategorijām” – “Iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka – valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas