E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21248
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Vai iekšējos normatīvajos dokumentos var norādīt personas kodu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
C

Labdien! Es nosūtīju šādu jautājumu Ministru kabineta ministrijai, bet tā varēja mani novirzīt tikai uz Tieslietu ministriju, kas man nav sniegusi atbildi. Tāpēc būšu pateicīgs, ja varēsiet palīdzēt. Jūs varat rakstīt man publiski vai privāti. Es esmu ārzemniece, kura strādā Latvijā. Visiem mūsu uzņēmuma darbiniekam jāparakstās sarakstā, kurā redzami mūsu personas kodi, lai pierādītu obligāto valsts prezentāciju apmeklējumu (piemēram, 10. pielikums par ugunsdrošības instruktāžu). Es nevēlos, lai citi kolēģi redz manu dzimšanas gadu. Gribu, lai mans darba devējs nodrošina man atsevišķu lapu (tajā pašā prasītajā formātā, bet bez citu kolēģu vārdiem), kuru apstrādās tikai mūsu uzņēmuma administratīvie darbinieki (un tā netiks izplatīta starp vairāk nekā 100 kolēģiem), lai citi kolēģi nevarētu redzēt manu personas kodu. Mans papīrs tiks sastiprināts kopā ar citiem papīra gabaliem tieši pirms iesniegšanas valdībai pēc tam, kad visi kolēģi būs parakstījušies uz pārējiem papīra gabaliem. Vai to pieļauj likumi/noteikumi? Ko vēl es varu darīt, lai mans dzimšanas gads netiktu atklāts (izņemot maiņu uz jaunu personas kodu, jo man nav laika)? Es no sirds ceru saņemt jūsu padomu. Liels paldies!

A
atbild:
06. oktobrī, 2020

Fizisko personu datu apstrādes noteikumus Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie normatīvie akti. Regulas 5. pants nosaka datu apstrādes pamatprincipus, t. i., likumīgums, godprātība, pārredzamība, nolūka ierobežojumi, datu minimizēšana u. c.

Tādējādi jūsu darba devējam, īstenojot datu apstrādi (regulas 6. panta 1. punkta c) apakšpunkta izpratnē: apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uz pārzini attiecināmu juridisku pienākumu), mērķa sasniegšanai ir pienākums nodrošināt personas datu apstrādi tik minimālā apjomā, cik nepieciešams normatīvo aktu prasību izpildei. Atkarībā no apstrādes veida un tiesiskā pamata var atšķirties apstrādājamo datu apjoms, t. i., var būt situācijas, kurās darba devējam jūsu personas koda iekļaušana apstādājamos dokumentos ir obligāta.

Ja darba devējs veic personas datu apstrādi, nav pieļaujama situācija, kurā citi darbinieki, kuriem nav pamata apstrādāt jūsu personas datus, var apskatīt arī citu darbinieku datus. Šādā situācijā, piemēram, iegūstot parakstus instruktāžas žurnālos, parakstīšanās brīdī var īslaicīgi aizklāt citu darbinieku personas datus.

Jautājumā jūs atsaucaties uz Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumu Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” 10. pielikumu, pamatojoties uz kuru jūsu darba devējs apstrādā darbinieku personas kodus. Iepazīstoties ar minēto noteikumu 10. pielikumu, secināms, ka tā standartforma neparedz kā obligātu prasību atspoguļot darbinieka personas kodu. 10. pielikuma 3. aile paredz tajā iekļaut darbinieka vārdu un uzvārdu, 4. aile paredz iekļaut informāciju, ar kuru var identificēt personu, 5. ailē iekļaujam darbinieka paraksts. Tādējādi personas datu apstrādes minimizēšanas nolūkā darba devējs kā informāciju, ar kuru var identificēt konkrēto darbinieku, var norādīt jebkurus datus, ar kuru palīdzību var identificēt tikai konkrēto personu, piemēram, darba līguma numuru. Līdz ar to jums ir jāvēršas pie sava darba devēja ar lūgumu neiekļaut jūsu personas kodu dokumentos, kuros personas koda atspoguļošana nav noteikti pieprasīta (obligāta) ar normatīvo aktu prasībām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas