E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21247
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Mantojuma vērtība un tās ietekme uz turpmāko mantotā īpašuma pārdošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2020
Alise

Labdien! Vai brīdī, kad iesniegta mantojuma lieta (tiek mantota zeme) un mantojuma masā ir norādīta zemes kadastrālā vērtība, šo mantojuma masu ir iespēja vēl mainīt? Līdz kuram brīdim to var darīt? Paldies!

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 689. pantu neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, bet gan katrs var pēc patikas to pieņemt vai to atraidīt. Atraidīt mantojumu nevar vienīgi līgumiskais mantinieks, ja viņš nav šo tiesību sev noteikti pielīdzis. Saskaņā ar Civillikuma 701. panta pirmo daļu ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku.

Tātad laikā, kad persona jau ir pieņēmusi mantojumu, uz viņu pāriet visas mantojuma atstājēja tiesības (piemēram, īpašuma tiesības) un saistības un atteikties no tām persona vairs nevar. Par to, kā jaunais īpašnieks var atteikties no mantota īpašuma, var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.9 panta ceturto daļu, ja kapitāla aktīvs iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā kapitāla aktīva vērtību. Ja kapitāla aktīvs iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā kapitāla aktīva vērtību, kas nav lielāka par kapitāla aktīva atsavināšanas cenu.

Vairāk par mantotā īpašuma iegādes vērtību un tās ietekmi uz turpmāku īpašuma atsavināšanu var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas