E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21245
Lasīšanai: 3 minūtes
2
1
2
1

Vienošanās par kopīpašuma lietošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2020
Juris

Labdien! Pirms apmēram 25–30 gadiem tēvs ar brāli ir noslēguši kopīpašuma mājas sadales līgumu pie jurista, bet līgums kaut kur pazudis. Esmu dzirdējis, ka visiem noslēgtajiem līgumiem tomēr jābūt atrodamiem. Ja nav zināms notārs, pie kā līgums ir noslēgts, vai tomēr iespējams šo līgumu atrast?

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ar kopīpašuma mājas sadales līgumu, visticamāk, ir domāta vienošanās par kopīpašuma dalītu lietošanu. Tādā gadījumā abas personas vēl joprojām skaitās kopīpašnieki, bet ir uzticējušas lietot un pārvaldīt kādu kopīpašuma daļu viena otrai atsevišķi.

Vienošanos par kopīpašuma dalītu lietošanu var noslēgt dažādos veidos – kā tas nostiprināts Civillikuma 1428. pantā, gribu var izteikt vai nu ar vārdiem, mutiski vai rakstiski, vai pat ar zīmēm, kam ir vārdu nozīme. Likums neparedz īpašu formu, kādā obligāti jānoslēdz vienošanās par kopīpašuma dalītu lietošanu. Attiecībā uz kopīpašumiem priekšnosacījums ir tāds, ka jāvienojas ar visu kopīpašnieku piekrišanu, skatīt Civillikuma 1068. pantu. Ja vienošanos par kopīpašuma dalītu lietošanu nostiprina arī zemesgrāmatā, tad tā būs spēkā arī attiecībās ar trešajām personām, bet neatkarīgi no šāda ieraksta pastāvēšanas viens kopīpašnieks nav tiesīgs pārkāpt vienošanās saturu. Ievērojot, ka likums šādas vienošanās spēkā esamībai nenosaka obligātu rakstveida darījuma formu, līguma pazaudēšana var neietekmēt darījuma spēku, ja vien vienošanās pastāvēšanu var pierādīt ar citiem pierādīšanas līdzekļiem.

Jums, visticamāk, neizdosies atrast līgumu pie notāra, ja līgumu ir taisījis jurists, bet zvērināts notārs apliecinājis tikai paraksta īstumu. Paraksta īstuma apliecinājums ir viens no Notariāta likuma 108. pantā paredzētajiem zvērinātu notāru apliecinājumiem. Notariāta likuma 108.1 pantā noteikts, ka apliecinājumus zvērināts notārs taisa kā notariālo aktu, izņemot gadījumus, kad likums noteic, ka apliecinājums rakstāms uz paša dokumenta, bet Notariāta likuma 115. pantā ir noteikts, ka parakstu īstumu apliecinājumu raksta uz paša dokumenta. Šādā gadījumā vienošanās dokumenta glabāšana atkarīga no pusēm, kuras vienojušās un kuru rīcībā ir nonākuši vienošanās eksemplāri.

Ja kopīpašuma mājas sadales līgums ir bijusi vienošanās par kopīpašuma izbeigšanu, to sadalot, tad šī darījuma saskaņošanai iestādēs, lai, piemēram, sadalītu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašumos, jums ir nepieciešams rakstveida līgums. Šādā gadījumā pazaudētais līgums var būt jānoslēdz arī otrreiz.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas