E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21219
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rīkoties, lai īpašumus mantotu tikai aizgājēja bērni

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2020
Sarmīte

Labdien! Esmu laulībā, un mums ir noslēgts laulības līgums (katram savs, atsevišķi īpašumi). Ir divi bērni, no kuriem viens nepilngadīgs. Šobrīd vēlos noskaidrot, kas jādara, kā juridiski noformēt, ka manas nāves gadījumā manus īpašumus manto tikai bērni. Jo, ja pareizi saprotu, tad laulības līgums par dalīto mantu ir spēkā tikai uz laiku, kamēr laulātais (t. i., es) ir dzīvs.

A
atbild:
16. oktobrī, 2020
Marika Mure
juriste

Īpašumu pāreju uz bērniem jūsu nāves gadījumā iespējams nokārtot, izmantojot Civillikumā noteikto līgumiskās mantošanas institūtu, t. i., noslēdzot mantojuma līgumu. Ņemot vērā, ka atbilstoši Civillikuma 423. pantam ne vien jūsu bērni, bet arī pārdzīvojušais laulātais ir neatraidāmie mantinieki, jālūkojas, lai viņu tiesības netiktu pārkāptas, arī slēdzot mantojuma līgumu. Pretējā gadījumā pēc mantojuma atstājēja nāves neatņemamās daļas tiesīgie var pieprasīt izdot viņu neatņemamo daļu (Civillikuma 642. pants).

Lai izvairītos no šādas situācijas, noslēdzot atsevišķu vienošanos vai pašam piedaloties līgumā, jūsu laulātajam būtu jāatsakās no savām mantošanas tiesībām.

Ir svarīgi ņemt vērā arī Civillikuma 641. pantā noteikto: ja mantinieks, kuru ieceļ pēc līguma, ir nepilngadīgs, tad vajadzīga aizbildņa un bāriņtiesas piekrišana, lai darījumam būtu tiesisks spēks. Ņemot vērā, ka viens no jūsu bērniem nav pilngadīgs, līguma noslēgšanai ieteicams konsultēties ar juristu, lai izvēlētos vispiemērotāko līguma redakciju.

Alternatīvs risinājums jūsu īpašumu pārejai bērnu īpašumā varētu būt arī dāvinājuma līguma noslēgšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas