E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21218
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļi ir piedzenami no prasības celšanas dienas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2020
Kira

Vēlos noskaidrot, vai ir iespējams piedzīt uzturlīdzekļus no tēva pēc pilngadības sasniegšanas. Māte izvēlējās nenorādīt tēvu dzimšanas apliecībā, 18 gadu garumā tēvs bērna dzīvē nebija iesaistīts ne ar klātbūtni, ne finansiāli. Šajā laika posmā ģimenei tika piešķirts trūcīgo statuss, bija dažādi sarežģījumi, kuru dēļ bērna attīstība, izglītība un izaugsmes iespējas tika ierobežotas finansiālu apstākļu dēļ. Pašreiz tēvs ir atgriezies ģimenē, ir vardarbīgs, lieto alkoholu, tādēļ pilngadīgajai personai atkārtoti rodas sarežģījumi iekārtoties dzīvē patstāvīgi, jo šībrīža situācija mājās rezultējusies ar to, ka persona paliek bez dzīvesvietas. Pašvaldība nepiedāvā alternatīvas.

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts 2007. gada 29. augustā lietā Nr. SKC-556 ir atzinis, ka, iztulkojot Latvijas Republikas Satversmes 92. pantu un Civilprocesa likuma 1. pantu saistībā ar Civillikuma tiesību normām, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā.

Tādējādi uzturlīdzekļi piedzenami no prasības celšanas dienas un tos nevar piedzīt ar atpakaļejošu datumu.

Bet uzturlīdzekļus savam uzturam no vecāka var pieprasīt arī pilngadīgs bērns, ar nosacījumu, ka viņš nav vecāks par 24 gadiem, mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, pats sevi nevar apgādāt (piemēram, nestrādā algotu darbu, negūst ienākumus utt.). Par bērna tiesībām uz uzturlīdzekļiem pēc pilngadības sasniegšanas var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Savukārt, lai piedzītu uzturlīdzekļus, ir jākonstatē paternitāte. Saskaņā ar Civillikuma 154. pantu, ja bērna izcelšanās no tēva nav konstatējama atbilstoši šā likuma 146. panta noteikumiem vai tiesa atzinusi, ka bērns nav cēlies no viņa mātes vīra, bērna izcelšanās no tēva pamatojas uz paternitātes brīvprātīgu atzīšanu vai tās noteikšanu tiesas ceļā.

Tātad, ja paternitāte nav noteikta ar paternitātes pieņēmumu (kad par bērna tēvu tiek uzskatīts bērna mātes vīrs), paternitāti bērna tēvs var atzīt brīvprātīgi vai to var noteikt tiesas ceļā.

Pilngadību sasniedzis bērns ir tiesīgs vērsties tiesā, lai tiesas ceļā noteiktu paternitāti. Saskaņā ar Civillikuma 157. pantu paternitāti tiesa nosaka, ja dzimtsarakstu nodaļai nav iesniegts kopīgs iesniegums par paternitātes atzīšanu vai pastāv šā likuma 155. pantā norādītie šķēršļi paternitātes ieraksta izdarīšanai dzimšanas reģistrā. Izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Saskaņā ar Civillikuma 158. pantu prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu. Ja persona, no kuras bērns cēlies, ir mirusi, bērna māte, bērna aizbildnis un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas var prasīt tiesas ceļā konstatēt paternitātes faktu.

Persona ir tiesīga pieteikties uz individuālo konsultāciju pie jebkura jurista vai zvērināta advokāta, kas darbojas ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas