E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21207
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai var saglabāt bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2020
Eleonora

Labdien! Esmu bezdarbnieka statusā un 9 mēnešus saņēmu bezdarbnieka pabalstu (no 15.12.2019. līdz 15.09.2020.). Bezdarbnieka statusu ieguvu, jo mājās aprūpēju divgadīgu bērnu, kuram 2020./2021. mācību gadā vēl nav pienākusi rinda uz vietu pašvaldības dārziņā, līdz ar to man nebija iespējas strādāt pilnu slodzi. No 2019. gada novembra esmu reģistrēta kā pašnodarbinātā persona, bet mani ienākumi kā pašnodarbinātajai personai ir neregulāri un mazi (vienu mēnesi nav nekā, otru mēnesi saņemu 50–100 eiro), katrus 3 mēnešus maksāju 5% sociālo nodokli pensijai. Tā kā šie ienākumi nesasniedz minimālās algas apmēru, man tika piešķirts bezdarbnieka statuss un pabalsts. Vai varu arī turpmāk saglabāt bezdarbnieka statusu, paralēli atrodoties pašnodarbinātās statusā, bet negūstot minimālos ienākumus?

A
atbild:
23. septembrī, 2020
Nodarbinātības valsts aģentūra
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Saskaņā ar Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma (turpmāk – likums) 10. panta pirmās daļas 2. punktu bezdarbnieka statusu var iegūt persona, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). Ja persona bezdarbnieka statusu ieguva līdz 2020. gada 18. aprīlim, tad personai ir tiesības gūt ienākumus kā pašnodarbinātajai personai, ja ienākumi nesasniedz 430,00 eiro.

Vienlaikus skaidrojam, ka 2020. gada 18. aprīlī stājies spēkā likuma pārejas noteikumu 23.2. punkts, saskaņā ar kuru tiesības uz bezdarbnieka statusu līdz 2020. gada 31. decembrim ir personai, kura zaudējusi darba ņēmēja statusu un šā statusa zaudēšanas dienā ir pašnodarbinātais (izņemot fizisko personu, kura veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu), kurš negūst ienākumu (tostarp pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas). Vērtējot pašnodarbinātās personas tiesības uz bezdarbnieka statusu, tiek ņemta vērā darba ņēmēja statusa zaudēšanas diena, proti, vai statuss zaudēts pirms vai pēc 2020. gada 18. aprīļa:

  • ja statuss zaudēts pirms 2020. gada 18. aprīļa, tad personai ir tiesības gūt ienākumus kā pašnodarbinātajai personai, bet ienākumi nevar pārsniegt 430,00 eiro;
  • ja statuss zaudēts 2020. gada 18. aprīlī vai vēlāk, tad tiek ņemts vērā tas, vai personai statusa zaudēšanas dienā bija arī pašnodarbinātās personas statuss. Ja vienlaikus nebija divu statusu (darba ņēmēja un pašnodarbinātā), tad personai ir tiesības gūt ienākumus kā pašnodarbinātajai personai, bet ienākumi nedrīkst sasniegt 430,00 eiro.

Papildus informējam, ka saskaņā ar likuma pārejas noteikumu 24. punktu līdz 2020. gada 31. decembrim persona nezaudē bezdarbnieka statusu, ja darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss divreiz 12 mēnešu periodā iegūts uz laiku, kas kopā nepārsniedz 120 dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas