E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21205
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļi saimnieciskās darbības veicējam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Astrida Šterna

Labdien! Esmu friziere, saņemu vecuma pensiju. Šobrīd pensijas apmērs ir 330 eiro mēnesī. Plānoju turpināt darbu kā pašnodarbinātā. Vai mani ienākumi summēsies, un kādi nodokļi man būs jāmaksā?

A
atbild:
21. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātais, reģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējs, maksā nodokļus no saimnieciskās darbības ienākumiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinam un nomaksai nākamajā gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Pašnodarbināta persona reizi ceturksnī veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – atkarībā no mēnesī gūtā ienākuma apmēra. Ja ienākums (no ieņēmumiem atskaitīti izdevumi) mēnesī ir mazāks par minimālo algu valstī, tad obligātās iemaksas ir tikai 5% (pensiju apdrošināšanai). Ja ienākums ir minimālās algas apmērā vai lielāks, tad jāveic iemaksas (30,34 %) vismaz no minimālās algas. Taču tad no summas virs 430 eiro jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai. Iemaksas var veikt arī no visa mēneša ienākuma.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties arī citu nodokļu režīmu. Informācija par nodokļu režīmiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Frizieris var maksāt patentmaksu – 100 eiro mēnesī Rīgā, 50 eiro – ārpus Rīgas. Patentmaksātāji ir sociāli apdrošināti invaliditātei un pensijai, jo 67% no maksājuma ir valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, 33 % – iedzīvotāju ienākuma nodoklis.Turklāt vecuma pensijas saņēemējam, ievērojot vairākus likumā noteiktos nosacījumus, ir tiesības maksāt samazināto patentmaksu. Samazinātā patentmaksa ir 17 eiro gadā vai 9 eiro pusgadā. Samazinātās  patentmaksas  maksātāji nav  sociāli  apdrošināti, jo samazinātā patentmaksa ir tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas