E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21186
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Pirmstiesas vienošanās kriminālprocesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Olegs

Vai tiesa var lemt par iztiesāšanas turpināšanu vispārējā kārtībā, ja ilgu laiku nav saņēmusi atpakaļ no prokuratūras tai iepriekš nosūtītu krimināllietu (pārkāpumu novēršanai) saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 542. panta pirmās daļas 2. punktu?

A
atbild:
22. septembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Kriminālprocesa likuma 49. nodaļa regulē tiesvedības īpatnības attiecībā uz pirmstiesas procesā slēgtu vienošanos.

Jūsu norādītais Kriminālprocesa likuma 542. panta pirmās daļas 2. punkts ir izslēgts ar 11.06.2020. likuma grozījumiem.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 433. pantu prokurors pēc savas paša, apsūdzētā un viņa aizstāvja iniciatīvas var slēgt vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, ja ir noskaidroti apstākļi, kas attiecas uz pierādīšanas priekšmetu, un apsūdzētais piekrīt viņam inkriminētā nodarījuma apjomam, kvalifikācijai, radītā kaitējuma novērtējumam un vienošanās procesa piemērošanai.

Apsūdzētā tiesības vienošanās procesā ir noteiktas Kriminālprocesa likuma 435. pantā. Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 438. pantam prokurors pēc vienošanās noslēgšanas krimināllietas materiālus kopā ar vienošanās protokolu nosūta tiesai, ierosinot tai apstiprināt noslēgto vienošanos.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 539. panta pirmajai daļai, konstatējot pārkāpumu, tiesnesis var pieņemt lēmumu un nosūtīt lietu prokuroram pārkāpuma novēršanai. Savukārt likuma 539. panta pirmā prim daļa nosaka: ja pārbaudes laikā tiek konstatēts, ka pirmstiesas procesā vienošanās nav noslēgta šajā likumā noteiktajā kārtībā vai ir pieļauts Krimināllikuma normu pārkāpums, tiesnesis var pieņemt lēmumu par lietas iztiesāšanu vispārējā kārtībā. Lēmums nav pārsūdzams.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas