E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21185
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Valsts nodevas apmērs par prasījumiem no piespiedu zemes nomas attiecībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Ruta

Vai prasījums tikai par piespiedu zemes nomas attiecību noteikšanu ir mantisks prasījums? Vai par šādas prasības iesniegšanu tiesā ir jāmaksā valsts nodeva tādā pašā apmērā kā par prasību par nomas maksas piedziņu?

A
atbild:
15. oktobrī, 2020
Marika Mure
juriste

Vispirms jānorāda, ka valsts nodevu apmēra noteikšana ir tiesu prakses jautājums, jo tā atkarīga no katra konkrētā pamatprasījuma kopsakarā ar tam pakārtotajiem/saistītajiem prasījumiem.

Teorētiski prasījums par piespiedu zemes nomas attiecību atzīšanu kā patstāvīgs prasījums varētu nebūt traktējams kā mantisks. Taču, ņemot vērā, ka ir apšaubāma šāda prasījuma izvirzīšana bez citiem ar to saistītajiem prasījumiem (nomas maksas apmēra noteikšana, nomas maksas piedziņa u. tml.) kopsakarā ar tiem, prasījums varētu iegūt mantisku raksturu.

Atbildot uz jautājumu par valsts nodevas apmēru, norādāms, ka prasījumos par nomas maksas piedziņu valsts nodeva atkarīga no prasības summas un aprēķināma atbilstoši Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas kritērijiem. Savukārt prasības summas noteikšanai prasījumā par nomas maksas noteikšanu būtu jāņem vērā Civilprocesa likuma 35. panta pirmās daļas 4. punkts, kas noteic, ka prasības summa prasībās par terminētiem maksājumiem un devumiem noteikta kā visu maksājumu vai devumu kopsumma, bet ne vairāk kā par trim gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas