E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21181
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kādi nodokļi jāmaksā, ja tiek izīrēts īpašums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Ilze

Labdien! Kāds nodoklis jāmaksā valstij, ja izīrē savu īpašumu? Paldies!

A
atbild:
21. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ir vairākas iespējas jeb nodokļu režīmu izvēles. Populārs piedāvājums nodokļu maksātājam ir likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzētā iespēja – nodoklis ar 10% likmi. Šo iespēju iesaka izmantot, ja saistībā ar dzīvokļa izīrēšanu vai iznomāšanu nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski.

Tad izīrētājs vai iznomātājs var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, ir tikai jāinformē VID piecu darba dienu laikā no īres līguma noslēgšanas par to, ka tiks maksāta šāda nodokļa likme (paziņo VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu).

Reģistrējoties VID šim nodoklim (to var izdarīt EDS), jāpievieno īres līguma kopija. Nodoklis būs jāsamaksā nākamajā gadā, no 1. marta līdz 1. jūnijam iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Nodokļa likme, kā jau teikts, ir 10%. To maksā no ieņēmumiem (īres naudas). No apliekamā ienākuma var atskaitīt tikai nekustamā īpašuma nodokli – ja to maksā pats izīrētājs.

Plašāka informācija, arī par citiem nodokļu režīmiem, ir atrodama VID tīmekļvietnē: “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas