E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21174
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Mantojums un parādi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Olga

Man meita pēc tēva nāves pieteicās mantojumam: viņa ir nepilngadīga, es, māte, esmu aizbildnis. Saņēmu pie notāra pretenzijas no kreditoru piedzinējiem, ka mirušajam bija ātrie kredīti. Kompānijas, kas pārpirkušas šos parādus, tagad pieprasa, lai tos atmaksā. Bet vīrs, kad bija dzīvs, teica, ka neņēma pats. Vai ir kādas iespējas apstrīdēt šāda veida pretenzijas? Vai var piedzīt tie, kas nopirka parādus? Kas šajā situācijā būtu labākais risinājums? Ja mantojums būtu nopietns, tad, protams, nomaksātu nedomājot, bet mantojums nav tik būtisks. Viņi zvanot draud, ka var atņemt visu mantojumu un atstāt meitu bez nekā.

A
atbild:
25. septembrī, 2020

Atbilstoši Civillikuma 705. pantam ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās. Mantojumā ietilpst pilnīgi visa mantojuma atstājēja atstātā kustamā un nekustamā manta, tostarp visas mantojuma atstājēja parādu saistības.

Saskaņā ar Civillikuma 707. pantu mantojuma atstājēja kreditoriem jāvēršas ar saviem prasījumiem pie mantinieka, kuram jāsamaksā parādi no savas paša mantas, ja nepietiek ar mantojumu. No minētā pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu mantu mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību, t. i., sastāda likumā noteiktā laikā visa mantojuma inventāru.

Mantojuma inventāra saraksta priekšrocība ir tāda, ka par mantojuma atstājēja parādiem mantinieki atbild tikai ar mantojuma inventāra sarakstā norādīto mantu, nevis ar savu personīgo mantu.

Aizbildņi, aizgādņi un citi mantinieka vietnieki pieņem savu mantojumu arvien tikai ar inventāra tiesību.

Attiecībā uz pārējām norādēm: iespējams, jūsu vīrs norādītājiem aizdevumiem bija galvotājs. Kreditors var cedēt prasījumu trešajām personām (nodot tiesības saņemt saistību izpildījumu trešajām personām).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas