E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21155
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
4
1
4

Tiesības uz pašvaldības dzīvokļa īri un pienākums veikt maksājumus pēc īrnieka nāves

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2020
Jānis

Vai pēc Rīgas pašvaldības dzīvokļa īrnieces nāves īres tiesības manto mantinieks? Īres līgumā ir ierakstīta tikai viena persona – mirušās īrnieces dēls –, bet viņš nepārslēdz līgumu uz sava vārda un turpina dzīvot mirušās īrnieces dzīvoklī, nemaksājot par īri un komunālajiem pakalpojumiem. Kurš ir atbildīgs par dzīvokļa īres un komunālo pakalpojumu nomaksu? Pārējās personas ir jau izrakstījušās (mēnesī, kad nomira īrniece) no mirušās īrnieces dzīvokļa, jo dzīvo citur. Vai ar likumu tiek mantotas īres tiesības pašvaldības dzīvoklī? Vai uzkrāto parādu par dzīvokli mantos cits mantinieks, kurš ir izrakstījies no īres dzīvokļa un ir samaksājis visus dzīvokļa rēķinus, kamēr īrniece bija dzīva un pats bija ierakstīts īres līgumā?

A
atbild:
13. oktobrī, 2020
Marika Mure
juriste

Likums “Par dzīvojamo telpu īri” konkrēti nenosaka īres tiesību mantošanu pēc īrnieka nāves. Taču minētā likuma 14. panta ceturtajā daļā noteikts, ka īrnieka nāves vai rīcībnespējas gadījumā, [..] pilngadīgs ģimenes loceklis, ja tam piekrīt pārējie pilngadīgie ģimenes locekļi, ir tiesīgs prasīt dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu ar viņu iepriekšējā īrnieka vietā, nemainot iepriekšējā īres līguma nosacījumus.

Ņemot vērā, ka īres dzīvoklī mitinās vienīgi mirušās īrnieces dēls, viņam ir tiesības vienpersoniski prasīt pašvaldībai īres līguma noslēgšanu uz viņa vārda. Neraugoties uz to, ka pašlaik īres līgums nav pārslēgts uz dēla vārda, viņam kā mirušās īrnieces ģimenes loceklim ir pienākums veikt visus maksājumus, kas saistīti ar dzīvojamo telpu īri. To nosaka likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 10. panta otrā daļa: īrnieka ģimenes locekļiem ir tādas pašas tiesības un pienākumi kā īrniekam. Pilngadīgajiem ģimenes locekļiem kopā ar īrnieku ir solidāra mantiskā atbildība par dzīvojamās telpas īres līguma saistībām.

No minētā izriet, ka tie ģimenes locekļi, kas izdeklarējušies no īres dzīvokļa un izslēgti no īres līguma, nav atbildīgi par citas personas uzkrātajiem parādiem attiecībā uz minēto īres dzīvokli.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas