E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21153
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Par nodokļu režīma izvēli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2020
Alise

Labdien! Vēlos ārzemju interneta vietnē iegādāties dažādas preces un tad tās pārdot Latvijā par dārgāku cenu. Atskaitot saimnieciskās darbības reģistrāciju, vai ir vēl kādas prasības, kas jāievēro? Ja vēlos pārdot pašdarinātus adventes vainagus, ko izvēlēties ir izdevīgāk? Pašnodarbinātā statusu vai mikrouzņēmumu?

A
atbild:
16. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, norādot jomu, kurā tiks veikta saimnieciskā darbība.

Informāciju par nodokļiem, grāmatvedības kārtošanu un citiem jautājumiem varat uzzināt VID tīmekļa vietnē materiālu kopās: “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” un “Saimnieciskās darbības veicēji”.

VID informatīvajos materiālos ir paskaidrotas arī nodokļu režīma izvēles iespējas un katra nodokļa maksāšanas kārtība.

Ja persona izvēlas maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāsamaksā šis nodoklis.

Reizi ceturksnī jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – atkarībā no mēnesī gūtā ienākuma apmēra. Ienākumu nosaka, no ieņēmumiem atskaitot izdevumus. Ja ienākums mēnesī ir mazāks par minimālo algu valstī, tad obligātās iemaksas ir tikai 5% – pensiju apdrošināšanai. Ja ienākums ir minimālās algas apmērā vai lielāks, tad jāveic iemaksas (32,15%) vismaz no minimālās algas. Taču tad no summas virs 430 eiro jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai. Iemaksas var veikt arī no visa mēneša ienākuma.

Mikrouzņēmumu nodokli – 15% – maksā no apgrozījuma (ieņēmumiem). Izdevumi mikrouzņēmumu nodokļa apmēra noteikšanai netiek ņemti vērā.

To, kādu nodokļu režīmu izvēlēties un kurš būtu izdevīgāks, jālemj pašam nodokļu maksātājam, jo tas ir atkarīgs gan no apgrozījuma un izdevumiem, gan citiem faktoriem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas