E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21136
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai Latvijā attālināti var noslēgt laulību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2020
Aleksandra

Kādas ir iespējas attālināti reģistrēt laulību ar Krievijas pilsoni? Vai ir izstrādāti kādi īpaši likumi un noteikumi pašreizējās situācijas apstākļos? Ņemot vērā, ka nav iespējams personīgi ierasties (jo robeža ir slēgta), lai iesniegtu dokumentus un reģistrētu laulību.

A
atbild:
28. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 19. panta pirmo daļu laulību reģistrē dzimtsarakstu iestādē noteiktā dienā, klātesot personām, kuras vēlas noslēgt laulību, un diviem pilngadīgiem lieciniekiem, ja nav kļuvuši zināmi Civillikuma 32., 35., 37. un 38. pantā norādītie šķēršļi laulības noslēgšanai.

Līdz ar to Latvijā attālināti noslēgt laulību (personām neesot klāt) nav iespējams.

Savukārt saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta 1.¹ daļu pilngadīgi Latvijas pilsoņi vai pilngadīgi Latvijas nepilsoņi iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt arī elektroniski tajā dzimtsarakstu nodaļā, kurā vēlas noslēgt laulību, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un tam ir laika zīmogs.

Tātad laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu (iesniegumu par laulības noslēgšanu) personas var iesniegt elektroniski tajā dzimtsarakstu nodaļā, kurā vēlas noslēgt laulību, ja abas personas iesniegumu paraksta ar drošu elektronisko parakstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas