E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21127
Lasīšanai: 5 minūtes

Kam jāmaksā par mājas pamatu un sienas labošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2020
Elīna

Labdien! Iegādājāmies izsolē dzīvokli trīsstāvu mājas pirmajā stāvā. Iegādājoties dzīvokli, mēs rēķinājāmies, ka pērkam “kaķi maisā”, un bijām gatavi uz visu. Protams, dzīvoklim ir nepieciešams kapitālais remonts. Šobrīd esam izņēmuši virtuves grīdu (dēļus, brusas), lai ieklātu jaunu grīdu sakarā ar to, ka viss bija satrūdējis. Stiprā lietū ūdens nespēj aiztecēt prom pa kanalizāciju un krājas pie mājas/dzīvokļa ārējās sienas. Tas mēdz sakrāties pat 20 cm augstumā. Tā kā šobrīd virtuves grīdas vietā ir tikai smilšu kārta, pēc pamatīgām lietusgāzēm pamanījām, ka caur mājas sienu/pamatiem dzīvoklī ir satecējis ūdens. Uzreiz par šo informēju mājas vecāko un ūdens atstāto slapjo vietu nofotografēju. Nākamajā dienā ar mani sazinājās mājas vecākā, kura teica, ka mājas pamati un siena mums ir jālabo pašiem par savu naudu, jo, lūk, ūdens tek iekšā mūsu dzīvoklī un tas traucē tikai mums. Tātad tā ir mūsu problēma. Vēl kā faktu viņa minēja, ka, pērkot dzīvokli izsolē, mums ar šādu problēmu vajadzēja rēķināties un ka no mājas budžeta šo problēmu nelabošot. Cik ētiski un pareizi tas ir? Remontu dzīvoklī veiksim par savu naudu, bet, manuprāt, par mūsu privāto naudu mums nav jālabo kopīpašumā esoši mājas pamati. Tāpat arī mājas apsaimniekotājs kanalizāciju ir tīrījis, bet diemžēl uzlabojumu nav. Respektīvi, esam cietēji un šo problēmu mājas vecākā nevēlas risināt, bet mājas apsaimniekotājs var tikai atkārtoti iztīrīt kanalizāciju. Ko darīt šajā situācijā? Paldies!

A
atbild:
18. septembrī, 2020

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas pienākums ir proporcionāls katra dzīvokļa īpašnieka domājamās daļas apmēram.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantu:

  • dzīvokļa īpašnieks atbilstoši sava dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā;
  • dzīvokļa īpašnieks atbilstoši sava dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus citu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kas nodrošina dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu, veicina optimālu tās pārvaldīšanas izdevumu veidošanu un attiecas uz:

1) kopīpašumā esošo dzīvojamās mājas elementu, iekārtu vai komunikāciju nomaiņu, kuras rezultātā samazinās mājas uzturēšanas izmaksas;

2) pasākumiem, kuru rezultātā samazinās izdevumi par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu.

Dzīvojamās mājas apsaimniekošanas un pārvaldības uzdevums ir definēts Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 2. panta 1. daļā, kas cita starpā noteic, ka dzīvojamās mājas uzturēšanas (šī likuma) mērķis ir nodrošināt dzīvojamo māju ekspluatāciju un uzturēšanu (fizisku saglabāšanu visā to ekspluatācijas laikā) atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tādējādi apsaimniekotāja pienākums ir nodrošināt tādus dzīvojamās mājas ekspluatācijas nosacījumus, kas neapdraud mājas bojāšanos vai sabrukšanu. Ņemot vērā jautājumā aprakstīto, lietusūdens iekļūšana ēkas iekšienē (dzīvoklī) apdraud ēkas turpmāko fizisko pastāvēšanu, veicina pamatu bojāšanos un padara neiespējamu konkrētā dzīvokļa īpašnieka īpašuma tiesību izlietošanu.

Līdz ar to jums ir tiesības pieprasīt apsaimniekotāju sasaukt dzīvokļu īpašnieku kopības sapulci, kurā virzīt jautājumu par lietusūdens notekas sistēmas rekonstrukciju, kas tādējādi nodrošinātu lietusūdens novadi pilnībā.

Ja minētais jautājums netiek atrisināts dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, tad jums ir tiesības vērsties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas