E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21115
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Dzīvojamās mājas pārvaldīšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2020
Ilma

Labdien! Esmu nopirkusi dzīvokli, kura iepriekšējais saimnieks ir atslēdzies no kopējās apkures. Tātad nopirku bez apkures, bet tagad šīs mājas apkures piegādātājs man liek pieslēgties atpakaļ. Vai man tas obligāti jādara?

A
atbild:
18. septembrī, 2020

Jautājums par dzīvokļa īpašnieka tiesībām atslēgties no koplietošanas inženiertehniskajām komunikācijām ir izlemjams dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Dzīvokļu īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 2.1 pants noteic, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību. Tas nozīmē, ka iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks ir saņēmis dzīvokļu īpašnieku kopības atļauju (saskaņojumu) atslēgties no koplietošanas apkures sistēmas (tādējādi to pārbūvējot).

Jūs, iegādājoties šo dzīvokli, esat attiecīgo tiesību un saistību pārņēmēja. Šādos apstākļos nedz mājas pārvaldnieks, nedz arī apkures pakalpojumu sniedzējs nav tiesīgs pieprasīt jums pieņemt jebkādus lēmums (par apkures sistēmas nodrošināšanu – pieslēgšanos atpakaļ koplietošanas apkures sistēmai), jo minētais jautājums neietilpst šo personu kompetencē. Šī jautājuma izskatīšana ietilpst tikai un vienīgi dzīvokļu īpašnieku kompetencē. Tā kā minētais jautājums jau ir izskatīts, tad saskaņā ar tiesiskās paļāvības principu tas nav atkārtoti izskatāms, izņemot situāciju, kad jūs pati izteiksiet vēlmi pieslēgties atpakaļ centralizētajai apkures sistēmai.

Līdz ar to, saņemot šādu prasību no apkures pakalpojuma sniedzēja, jūs esat tiesīga norādīt, ka minētais jautājums neietilpst pakalpojuma sniedzēja kompetencē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas