E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21114
Lasīšanai: 2 minūtes

Pabalstu maksā, ja ienākumi mazāki par GMI līmeni

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2020
Selga

Labdien! Esmu 3. grupas invalīde, pēc gūžas endoprotezēšanas operācijas nestrādāju. Mani ienākumi ir invaliditātes pabalsts (80 eiro). Man ir piešķirts trūcīgās personas statuss, bet vai varu saņemt arī GMI pabalstu no sociālā dienesta?

A
atbild:
14. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta, ir pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību. To nosaka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums.

Lai tiktu novērtēta ģimenes (personas) ienākumu un materiālā stāvokļa atbilstība trūcīgas ģimenes (personas) statusam, jāvēršas sociālajā dienestā ar rakstveida iesniegumu, jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija, kas noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 299 par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona tiek atzīta par trūcīgu.

GMI pabalsta apmērs šogad ir 64 eiro, un tas ir pabalsts tieši šī – garantētā minimālā – ienākuma nodrošināšanai. Katras pašvaldības dome ir tiesīga atsevišķām iedzīvotāju grupām noteikt augstāku garantēto minimālo ienākumu līmeni. Par to, kāds tas ir jūsu pašvaldībā, jājautā savā sociālajā dienestā. No nākamā gada atbalsta maksājumi trūcīgajiem iedzīvotājiem mainīsies, būs lielāki.

GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp GMI līmeni un trūcīgas personas ienākumiem. Ja cilvēkam nav nekādu ienākumu, izmaksā GMI pabalstu pilnā apmērā, ja ienākumi mazāki par GMI, tad piemaksā tikai starpību, ja ienākumi lielāki, GMI nemaksā.

GMI pabalsts nav vienīgais veids, kādā pašvaldība var sniegt atbalstu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Tas var būt arī veselības pabalsts, dzīvokļa pabalsts, dažādas atlaides. Par palīdzības iespējām jāuzzina savā sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas