E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21098
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: E-vide

Kad no autoratlīdzības jāveic sociālās iemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2020
Mareks

Labdien! Esmu muzikants, pašnodarbinātais (mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs) un vēl strādāju NMPD par autovadītāju. Situācija tāda, ka tagad septembrī saņēmu no VID vēstuli, ka man jāiemaksā VSAOI par 2019. gada jūniju un 2020. gada jūniju, jo esmu saņēmis autoratlīdzību, kas ir lielāka par 430 eiro, un tajos mēnešos NMPD bruto alga bija mazāka par 430 eiro (2019. gadā – 379 eiro, 2020. gadā – 410 eiro). Tagad liek samaksāt 32,15% no 430 eiro. Nesaprotu, vai tiešām tas ir pareizi, jo tad sanāk, ka tajos mēnešos NMPD jau samaksāja VSAOI 35,09%, autoratlīdzības izmaksātājs samaksāja 5% un man vēl jāmaksā 32,15%? Vai tas tiešām ir korekti? Saprastu, ja liktu samaksāt starpību no NMPD un 430 eiro.

A
atbild:
14. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Autoratlīdzība ir ienākumi, kuri tiek izmaksāti, noslēdzot autoratlīdzības līgumu, un kuriem ir noteikta īpaša valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (obligātās iemaksas) veikšanas kārtība. Darba devējam un tā veiktajām iemaksām ar jūsu autoratlīdzību un no tās maksājamiem nodokļiem nav nekāda sakara. Autoratlīdzībai likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir noteikta īpaša sociālās apdrošināšanas iemaksu kārtība, un darba ņēmēja statusā saņemtā alga, no kuras veic iemaksas darba devējs un darba ņēmējs, ir vien nosacījums, pamatojoties uz kuru tiek noteikts – vai un kādā apmērā ir jāveic iemaksas no autoratlīdzības.

Cilvēkam, kura ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 430 eiro un kuram vienlaikus nav darba attiecību nedz ar autoratlīdzības izmaksātāju, nedz ar kādu citu darba devēju vai darba algas apmērs pie viena vai vairākiem darba devējiem ir mazāks par minimālās algas apmēru (430 eiro), ir jāreģistrējas VID pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15 % apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro.

Autoratlīdzības saņēmējs, kurš ir reģistrēts un sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs un par kuru obligātās iemaksas mēnesī pie viena vai vairākiem darba devējiem tiek veiktas vismaz no minimālās mēneša darba algas apmēra (2020. gadā – 430 eiro), nereģistrējas un neveic iemaksas no autoratlīdzības kā pašnodarbinātais.

Jā, papildus autoratlīdzības ienākuma izmaksātājs no saviem līdzekļiem veic obligātās iemaksas autoratlīdzības ienākuma saņēmēja pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no autoratlīdzības apmēra.

Šī iemaksu piemērošanas kārtība ir noteikta likuma “Par valsts sociālās apdrošināšanu” 23.1 pantā (“Obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai no autoratlīdzības (autortiesību un blakustiesību atlīdzības)”).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas