E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21096
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērna uzvārda maiņa, ja vecākam ir nodibināta atsevišķa aizgādība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2020
Guntis

Labdien! Vēlos mainīt bērnam uzvārdu. Kad bērns piedzima, ar māti vienojāmies puikam likt viņas uzvārdu. Precējušies nebijām un izšķīrāmies. Šķiroties sadalījām bērnus un vienojāmies, un parakstījām dokumentu pie mediatora, ka puikam, kuram ir 5 gadi un kurš turpmāk dzīvos pie manis un būs manā apgādībā, došu arī savu uzvārdu. Māte piekrita, un bērns arī to vēlas. Vai tas ir iespējams, un kā to izdarīt?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 151. pantu bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134. punkta 134.8. apakšpunktu, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.

Ja persona konstatē, ka viņas situācijas faktiskie apstākļi atbilst šo noteikumu iepriekšminētā apakšpunktā noteiktajam, tad bērnam var mainīt uzvārdu. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 135. punktu, veicot papildinājumus bērna dzimšanas reģistra ierakstā šo noteikumu 134.3., 134.4., 134.5., 134.7. un 134.8. apakšpunktā minētajos gadījumos, ir nepieciešama vecāku piekrišana.

Tātad, lai mainītu bērnam uzvārdu, persona dzimtsarakstu nodaļā iesniedz iesniegumu par bērna uzvārda maiņu, kā arī abu vecāku rakstveida piekrišanu tam.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 141. punkta 141.1. apakšpunktu pēc papildinājumu izdarīšanas dzimtsarakstu nodaļa, kura ierakstu papildinājusi, vai Tieslietu ministrija jauna satura apliecību izsniedz, ja ieraksts dzimšanas reģistrā papildināts šo noteikumu 133.1., 133.2., 133.3., 133.4., 133.5., 133.6. apakšpunktā, 134., 136. un 137. punktā minētajos gadījumos.

Par bērna uzvārda maiņu jūs tāpat varat izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas