E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21087
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Kā pārdot kopīpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2020
Ainars

Labdien! Lauku māja, domājamās daļas pieder trijiem īpašniekiem. Māja stāv tukša, un tajā neviens reāli nedzīvo, līdz ar to mājas stāvoklis kļūst gauži bēdīgs. Divi īpašnieki ar 5/8 un 2/8 daļām ir atraduši mājai pircēju, bet trešais īpašnieks ar 1/8 daļu neiesaistās nekādās sarunās (draudzīgā radu būšana), lai māju varētu pārdot, kā arī nepiedalās mājas uzturēšanā un apkārtnes apsaimniekošanā. Kāda ir iespēja māju pārdot vai izpirkt trešā īpašnieka 1/8 daļu, ja nekādās sarunās par to trešais īpašnieks neiesaistās? Paldies!

A
atbild:
17. septembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

No minētās situācijas apraksta ir secināms, ka nav iespējams vienoties ar trešo kopīpašnieku pārrunu ceļā, līdz ar to jums un otram kopīpašniekam ir tiesības celt prasību tiesā pret kopīpašnieku par kopīpašuma izbeigšanu.

Civillikuma 1074. pants noteic, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt kopīpašuma dalīšanu. Ja kāds no kopīpašniekiem neiesaistās ar īpašumu saistīto domstarpību risināšanā, izpirkt šī īpašnieka domājamo daļu nav iespējams un kopīpašuma sadales jautājums risināms, ceļot tiesā attiecīgu prasību par kopīpašuma sadali. Veidi, kā kopīpašums var tikt izbeigts tiesas ceļā, minēti Civillikuma 1075. pantā, un tie ir šādi:

  • piespriežot katram kopīpašniekam reālas daļas, uzliekot, ja nepieciešams, viena domājamai daļai zināmus servitūtus, kas ir apgrūtinājums, par labu otra daļai;
  • atdodot visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā;
  • nosakot lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā;
  • ar lozi izšķirot, kuram kopīpašniekam paturēt sev pašu lietu un kurš apmierināms ar naudu, taču šāds strīda risinājums tiek piemērots ļoti retos gadījumos. Tiesu praksē šādi gadījumi praktiski nav sastopami.

Pēc situācijas apraksta prasības priekšmets varētu būt lietas pārdošana izsolē, bet tas ir prasītāju ieskatā, izvērtējot visus faktiskos un būtiskos lietas apstākļus.

Neatkarīgi no norādītā kopīpašuma izbeigšanas veida tiesai jāizlemj, kurš kopīpašuma izbeigšanas veids ir taisnīgs, samērīgs un piemērotākais konkrētā strīda atrisināšanai.

Neatkarīgi no tā, ka kopīpašnieks izvairās no sarunām, pirms prasības pieteikuma iesniegšanas tiesā iesaku vērsties pie trešā kopīpašnieka ar rakstisku piedāvājumu par kopīpašuma izbeigšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas