E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21078
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kā Latvijā izpildīt Baltkrievijā pieņemto spriedumu par uzturlīdzekļiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2020
Svetlana

Labdien! Septembrī notika tiesas sēde Baltkrievijā par uzturlīdzekļu piedziņu. Bijušais vīrs ir Latvijas pilsonis. Kur man vērsties Latvijā ar tiesas lēmumu, lai saņemtu uzturlīdzekļus? Vai obligāti dokumentu vajag pārtulkot Latvijā? Vai es varu to izdarīt Baltkrievijā?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Ja dokuments ir izdots Baltkrievijā un persona plāno to iesniegt iestādei Latvijā, tā īstums ir jāapliecina ar apliecinājumu “Apostille” Baltkrievijas kompetentajā iestādē. Šāds ar “Apostille” apliecināts dokuments ir derīgs iesniegšanai Latvijas iestādē bez citas papildu apstiprināšanas.

Saskaņā ar likuma “Par Līgumu starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās” (turpmāk – likums) 50. pantu līgumslēdzējas puses savstarpēji atzīst un izpilda justīcijas iestāžu likumīgā spēkā stājušos spriedumus civilajās (tai skaitā saimnieciskās) un ģimenes lietās un spriedumus, kas skar nozieguma rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzību.

Tātad spriedums, kuru ir pieņēmusi tiesa Baltkrievijā un kurš ir stājies likumīgā spēkā, var tikt atzīts un izpildīts Latvijā.

Saskaņā ar likuma 51. panta 1. punktu lūgumus par sprieduma izpildi izskata tās līgumslēdzējas puses tiesas, kuras teritorijā izpilde jāveic.

Ja sprieduma izpilde ir jāveic Latvijā, tad attiecīgu lūgumu par sprieduma izpildi izskatīs tiesa Latvijā.

Saskaņā ar likuma 54. pantu sprieduma izpildes kārtību nosaka tās līgumslēdzējas puses likumdošana, kuras teritorijā jānotiek izpildei.

Ja spriedumu persona plāno iesniegt izpildei Latvijā, tad ir jāņem vērā attiecīgie Latvijas Republikas normatīvie akti.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 638. panta pirmo daļu pieteikumu par ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanu vai atzīšanu un izpildīšanu iesniedz izskatīšanai rajona (pilsētas) tiesai pēc nolēmuma izpildīšanas vietas vai arī pēc atbildētāja deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc atbildētāja dzīvesvietas vai juridiskās adreses.

Likumā tiek izmantots jēdziens “lūgums par sprieduma izpildi”, Civilprocesa likumā tas ir apzīmēts kā “pieteikums par ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanu un izpildīšanu”, bet runa ir par vienu un to pašu dokumentu (neatkarīgi no tā nosaukuma). Ir svarīgi, lai, iesniedzot šo dokumentu tiesai Latvijā, tiktu ievērotas Civilprocesa likuma 638. panta otrajā daļā noteiktās prasības – pieteikumā norāda:

1) tās tiesas nosaukumu, kurai pieteikums iesniegts;

1¹) pieteicēja vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja tāda nav – citus identifikācijas datus) un adresi saziņai ar tiesu; juridiskajai personai – tās nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi. Ja pieteicējs piekrīt elektroniskajai saziņai ar tiesu vai tas ir šā likuma 56. panta 2.3 daļā minētais subjekts, norāda arī elektroniskā pasta adresi un, ja tas ir reģistrējies tiešsaistes sistēmā saziņai ar tiesu, ietver arī norādi par reģistrēšanos;

1²) atbildētāja vārdu, uzvārdu, personas kodu (ja tāda nav, tad citus identifikācijas datus), deklarēto dzīvesvietu un deklarācijā norādīto papildu adresi, bet, ja tādas nav, – dzīvesvietu; juridiskajai personai – tās nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi;

2) (izslēgts ar 29.11.2012. likumu);

3) pieteikuma priekšmetu un apstākļus, uz kuriem pieteikums pamatots;

4) pieteicēja lūgumu atzīt vai atzīt un izpildīt ārvalsts tiesas nolēmumu pilnā apjomā vai kādā tā daļā;

5) pilnvaroto pārstāvi un viņa adresi, ja lietas vešanai iecelts pārstāvis Latvijā. Ja pieteicēja pārstāvja deklarētā dzīvesvieta vai norādītā adrese ir ārpus Latvijas, papildus norāda elektroniskā pasta adresi vai paziņo par savas dalības reģistrēšanu tiešsaistes sistēmā. Ja pieteicēja pārstāvis ir zvērināts advokāts, papildus norāda zvērināta advokāta elektroniskā pasta adresi;

6) pievienoto dokumentu sarakstu;

7) pieteikuma sastādīšanas laiku.

Tāpat pieteikumam jāpievieno Civilprocesa likuma 638. panta trešajā daļā minētie dokumenti, izņemot dokumentu, kas apstiprina valsts nodevas nomaksu likumā noteiktajā kārtībā un apmērā (jo saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3¹. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti: pieteikuma iesniedzēji – par ārvalsts nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam atzīšanu vai atzīšanu un izpildīšanu).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 13. panta otro daļu dokumentus svešvalodās lietas dalībnieki iesniedz, pievienojot noteiktā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

Normatīvie akti nenosaka, kurā valstī jāveic tulkojums, līdz ar to pašai personai ir izvēles tiesības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas