E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21077
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kādas kriminālprocesa īpatnības jāņem vērā, slēdzot vienošanos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2020
Olegs

06.07.2020. stājas spēkā jaunā Kriminālprocesa likuma (KPL) redakcija, kura vēl neparedz lietas nosūtīšanu prokuroram pārkāpumu novēršanai (izslēgts KPL 540.1 panta piektās daļas 2. punkts un 542. panta pirmās daļas 2. punkts). Tā vietā KPL 541. panta 2.2 daļa noteic: “Konstatējot, ka pirmstiesas procesā vienošanās nav noslēgta šajā likumā noteiktajā kārtībā vai pieļauts Krimināllikuma normu pārkāpums, tiesa turpina lietas iztiesāšanu vispārējā kārtībā.” Vai visas iepriekš prokuroram nosūtītās krimināllietas atbilstoši minētajiem KPL pantiem tagad tika atdotas atpakaļ tiesām iztiesāšanas turpināšanai vispārējā kārtībā?

A
atbild:
14. septembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Jūsu minētās tiesību normas Kriminālprocesa likumā ir noteiktas 49. nodaļā, kas regulē tiesvedības īpatnības attiecībā uz pirmstiesas procesā slēgtu vienošanos.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 433. pantu prokurors pēc savas paša, apsūdzētā un viņa aizstāvja iniciatīvas var slēgt vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, ja ir noskaidroti apstākļi, kas attiecas uz pierādīšanas priekšmetu, un apsūdzētais piekrīt viņam inkriminētā nodarījuma apjomam, kvalifikācijai, radītā kaitējuma novērtējumam un vienošanās procesa piemērošanai.

Apsūdzētā tiesības vienošanās procesā ir noteiktas Kriminālprocesa likuma 435. pantā. Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 438. pantam prokurors pēc vienošanās noslēgšanas krimināllietas materiālus kopā ar vienošanās protokolu nosūta tiesai, ierosinot tai apstiprināt noslēgto vienošanos.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 539. panta pirmajai daļai, konstatējot pārkāpumu, tiesnesis var pieņemt lēmumu un nosūtīt lietu prokuroram pārkāpuma novēršanai. Savukārt likuma 539. panta pirmā prim daļa nosaka: ja pārbaudes laikā tiek konstatēts, ka pirmstiesas procesā vienošanās nav noslēgta šajā likumā noteiktajā kārtībā vai ir pieļauts Krimināllikuma normu pārkāpums, tiesnesis var pieņemt lēmumu par lietas iztiesāšanu vispārējā kārtībā. Lēmums nav pārsūdzams.

Ņemot vērā minēto, iepriekš prokuroram nosūtītās krimināllietas pārkāpumu novēršanai tiks skatītas prokuratūrā atbilstoši Kriminālprocesa likuma 539. panta pirmajai daļai, taču tiesas kompetencē ir arī pieņemt lēmumu par lietas iztiesāšanu vispārējā kārtībā un skatīt lietu vienpersoniski.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas