E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21062
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir sociāli apdrošinātai sievietei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2020
Anna

Labdien! 2017. gadā biju bērna kopšanas atvaļinājumā, pēc tam sāku strādāt tikai no 2019. gada 11. septembra, nostrādāju līdz 20. februārim. Tagad no 4. septembra man ārsts atvēra lapu B sakarā ar grūtniecību. Šogad lasīju “Latvijas Vēstnesī”, ka no 1. septembra ir noteikts kvalifikācijas periods: 6 mēnešus no 24 mēnešiem jābūt darba attiecībās. Vai sanāk, ka man tomēr būs maternitātes pabalsts? Vai nepilnus mēnešus arī skaita?

A
atbild:
10. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jūsu jautājumā izklāstītās informācijas saprotams, ka neesat darba attiecībās no šā gada 21. februāra.

Ja ir tā (pašreiz neesat darba attiecībās un neesat nodarbināta jau vairāk nekā pusgadu), tad diemžēl jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu. Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā (tātad – sociāli apdrošināta persona) un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams kvalifikācijas periods (3 apdrošināšanas mēneši pēdējā pusgadā vai 6 apdrošināšanas mēneši pēdējos divos gados). Tie var būt arī nepilni nodarbinātības mēneši.

Ja ir noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu (arī tad, ja neizpildās nosacījums par nepieciešamo kvalifikācijas periodu).

Lai iegūtu informāciju savā individuālajā situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas