E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21059
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Kā strādājošajam pārrēķina invaliditātes pensiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2020
Jānis

Labdien! Vai ir iespējams apstrīdēt invaliditātes pensiju? Man ir aizdomas, ka tā ir neprecīzi aprēķināta. Vai, pārrēķinot pensiju, var būt tikai 10 eiro pielikums, ja alga katru mēnesi ir 1200 eiro bruto? Kad tika piešķirta pensija, man bija mazāka alga (ap 600 eiro bruto). Tagad jau vairāk nekā 4 gadus saņemu ap 1200 eiro mēnesī. Kā būs ar nākamo gadu, ja tiks palielināta minimālās pensijas bāze? Vai pašreizējiem pensijas saņēmējiem nemainīsies pensijas?

A
atbild:
10. septembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārrēķināto invaliditātes pensiju veido agrāk piešķirtā (pārrēķinātā) pensija un pensijas pārrēķina daļa. To aprēķina, ņemot vērā pēc pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas) papildus nostrādātos mēnešus un personas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu šajos mēnešos, ja veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas invaliditātes apdrošināšanai.

Pārrēķina formula noteikta likuma “Par valsts pensijām” 24. panta piektajā daļā: “Pārrēķināto I un II grupas invaliditātes pensiju veido agrāk piešķirtā (pārrēķinātā) pensija un pensijas pārrēķina daļa, kas tiek aprēķināta, izmantojot šādu formulu:

I grupas invalīdiem: P1 = (Asi 1/Asie 1) x Vi 1 x 0,45

II grupas invalīdiem: P1 = (Asi 1/Asie 1) x Vi 1 x 0,4, kur

P1 – pensijas pārrēķina daļa;

Asi 1 – to mēnešu skaits, kuros pēc pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas) veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas invaliditātes apdrošināšanai;

Asie 1 – maksimāli iespējamais apdrošināšanas stāžs (izteikts mēnešos) no likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktā vecuma sasniegšanas līdz šā likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktā vecuma sasniegšanai;

Vi 1 – personas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga par papildinātajiem mēnešiem, kuros pēc pensijas piešķiršanas (pārrēķināšanas) veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas invaliditātes apdrošināšanai.”

Lēmumu par piešķirtās pensijas apmēru varat apstrīdēt. Tādas tiesības jebkuram pakalpojuma saņēmējam ir paredzētas likuma 29. pantā: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras amatpersonu izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību persona var apstrīdēt, mēneša laikā no administratīvā akta spēkā stāšanās dienas iesniedzot iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktoram. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktora lēmumu var pārsūdzēt tiesā mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Jāpiebilst, ka lēmumā par jauno invaliditātes pensijas aprēķinu ir jābūt norādītam, pamatojoties uz kādiem tiesību aktiem un konkrētām normām pensija ir aprēķināta. Tāpat ir norādīts speciālists, kas šo lēmumu ir sagatavojis. Ja ir neskaidrības par pārrēķinātās pensijas apmēru, vispirms būtu ieteicams lūgt to paskaidrot speciālistam. Papildu informāciju varat iegūt, arī sazinoties ar VSAA, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz konsultatīvo tālruni 64507020.

Minimālās pensijas bāze tiek piemērota minimālās pensijas aprēķinam.

I un II grupas invaliditātes pensijas apmērs ir atkarīgs:

  • no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ko nosaka par jebkuriem 36 mēnešiem pēc kārtas pēdējo piecu gadu laikā pirms invaliditātes pensijas piešķiršanas;
  • no personas individuālā apdrošināšanas stāža;
  • no maksimāli iespējamā apdrošināšanas stāža, kuru nosaka no 15 gadu vecuma līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai.

Invaliditātes pensija minimālā apmērā tiek piešķirta, ja cilvēks piecus gadus pirms invaliditātes pensijas piešķiršanas nav bijis pakļauts invaliditātes apdrošināšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas