E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21046
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2
2
2

Kas ietilpst mantojumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2020
Juris

Ir atklājies mantojums, viens no laulātajiem miris. Laulības laikā iegūti vairāki nekustamie īpašumi. Līgums par mantas šķirtību vai kopību nav ticis slēgts. Attiecīgi jautājums, kas ietilpst mantojumā. Vai tur ietilpst tikai uz mirušā laulātā vārda reģistrētais nekustamais īpašums, no kura dzīvais laulātais var izprasīt laulātā daļu? Vai mantojumā ietilpst arī uz dzīvā laulātā vārda reģistrētā nekustamā īpašuma mirušā laulātā daļa? Vai notārs, kārtojot mantojumu, automātiski mirušā laulātā daļu nekustamajā īpašumā, kas nebija reģistrēta uz viņa vārda, iekļauj mantojumā vai arī mantiniekiem tas īpaši jāpieprasa?

A
atbild:
19. novembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Agnese Stalberte Švarca, zvērināta notāre

Mantojuma masā ietilpst viss, kas mirušajam piederēja vai uz ko viņam bija tiesības viņa nāves laikā, proti, kustama, nekustama manta, tiesības un saistības.

Iesniedzot notāram mantošanas iesniegumu, potenciālais mantinieks norāda, kas ietilpst mantojuma masā, proti, mantojamās mantas sarakstu. Notārs nemeklē mantojuma atstājējam piederošo mantu. Ja mantinieks pirms gribas izteikšanas vēlas pārliecināties par mantojuma masas sastāvu, viņš mantošanas iesniegumā ietver lūgumu zvērinātam notāram uzdot zvērinātam tiesu izpildītājam sastādīt inventāra sarakstu (mantojuma atstājēja mantas sarakstu).

Vedot mantojuma lietu, zvērināts notārs pats pēc savas iniciatīvas neizdala pārdzīvojušā laulātā mantas daļu. Neatkarīgi no tā, vai pārdzīvojušais laulātais vēlas mantot vai ne, viņam ir tiesības iesniegt zvērinātam notāram iesniegumu, prasot izdalīt pārdzīvojušā laulātā mantas daļu. Jāuzsver, ka notārs iesniegumu par pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanu var pieņemt tikai no pārdzīvojušā laulātā. Šim iesniegumam ir jāpievieno dokumenti, kas pierāda:

  • mantas sastāvu un kārtību (jāiesniedz dokumenti, kas apliecina īpašuma tiesības uz konkrēto mantu);
  • laulāto mantiskās attiecības (jāiesniedz izziņa no Laulāto mantisko attiecību reģistra, vai laulātajiem ir bijis noslēgts laulības līgums);
  • to, ka manta, kas ietilpst laulāto mantas kopībā, nav norādīta kā pārdzīvojušā laulātā atsevišķā manta (laulības līgums par laulāto mantas kopību);
  • to, ka manta ir laulāto kopīga manta, pierāda ar dokumentiem, kas apliecina, ka abi laulātie mantu ieguva laulības laikā kopīgi vai par abu kopīgiem līdzekļiem vai otram ieguldot savu darbu.

Jānorāda, ka zvērināts notārs izdala pārdzīvojušā laulātā mantas daļu tikai tad, ja nav saņemti mantinieku, kas ir iesnieguši mantošanas iesniegumu par mantojuma pieņemšanu, iebildumi vai mantinieki un pārdzīvojušais laulātais par to ir vienojušies.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas