E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20987
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā uzskaitīt darba laiku, ja nepilngadīgs darbinieks paralēli iegūst vidējo izglītību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2020
Raitis

Vai uz nodarbinātu personu, kas sasniegusi 17 gadu vecumu un uzsāk mācības 10. klasē vispārējās vidējās izglītības tālmācības programmā, ir attiecināmi Darba likuma 132. panta ceturtās daļas nosacījumi? Ja ir, tad kā darba devējam noteikt mācībās pavadīto laiku tālmācībā, lai ievērotu, ka mācībās un darbā pavadītais laiks kopā nepārsniegtu septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā?

A
atbild:
23. septembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Izglītības likuma 1. panta 26. punkts noteic, ka tālmācība ir izglītības ieguves forma, kādā izglītojamais izglītības iestādes īstenotas izglītības programmas saturu apgūst patstāvīgi individuālā veidā, izmantojot izglītības iestādes piedāvātus īpaši strukturētus mācību materiālus, dažādus tehniskos un elektroniskos saziņas līdzekļus. Izglītojamā sasniegumi tiek novērtēti atbilstoši attiecīgās izglītības programmas prasībām.

Proti, tālmācība tiek definēta kā neklātienes izglītības paveids.

Attiecīgi Darba likuma 132. pantā nav noteikti izņēmumi izglītības ieguves formām, kas noteiktu citādu darba laika uzskaites un piemērošanas kārtību darbiniekam, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu un paralēli iegūst vidējo izglītību.

Arī Valsts darba inspekcijas ieskatā, ja persona, kura ir jaunāka par 18 gadiem, papildus darbam turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību vai profesionālo izglītību tālmācībā, tad tālmācībā pavadītais laiks būtu skaitāms kopā ar darbā pavadīto laiku. Līdz ar to darba devējam būtu jāiegūst informācija par tālmācības grafiku un tajā pavadāmo laiku, norāda VDI Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

Lai noskaidrotu darbinieka izglītības iegūšanai patērēto laiku, darba devējam būtu rakstveidā jāvēršas konkrētajā izglītības iestādē ar lūgumu sniegt informāciju par tālmācības programmas apguvei noteikto laiku un mācību grafiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas