E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20983
Lasīšanai: 7 minūtes

Par bērna piedzimšanas pabalstu jāinteresējas pašvaldības sociālajā dienestā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2020
Lāsma

Labdien! Es kā mamma esmu deklarēta Jelgavas novadā, bet faktiski dzīvoju Mārupē. Drīz dzims bērniņš, un, lai nepazaudētu bērna piedzimšanas pabalstu, ko izmaksā novads, pirmo deklarēto dzīvesvietas adresi bērnam reģistrēšu Jelgavas novadā. Kad pabalsts būs izmaksāts (mēneša laikā), vēlos pārdeklarēt sevi un bērnu Mārupes novadā, lai iestātos PII rindā. Vai šādi drīkst un būtu pareizi darīt?

A
atbild:
22. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ar 2020. gada 1. janvāri vecāki pirmsskolas vecuma bērnus rindā uz Mārupes novada dibinātajām pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, var piereģistrēt elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu portālu www.epakalpojumi.lv.

Pirmsskolas rindā tiek uzņemti bērni, kuri kopā ar vismaz vienu no vecākiem deklarēti Mārupes pašvaldības teritorijā.

Ar 2020. gada 1. janvāri vecākiem pakalpojumu portālā www.epakalpojumi.lv ir iespēja elektroniski reģistrēt sava bērna pieteikumu pirmsskolas rindā uz Mārupes novada dibinātajām pirmsskolas izglītības iestādēm un pirmsskolas grupām. Reģistrējot ir nodrošināta iespēja ar vienu pieteikumu izvēlēties līdz četrām pašvaldības pirmsskolas iestādēm, nosakot sev vēlamo, apskatīt pašvaldības pirmsskolas pieteikumu reģistru un sekot sava bērna vietas virzībai rindā, kā arī elektroniski saņemt uzaicinājumu par piedāvāto vietu pirmsskolā.

Vienlaikus vecāki pēc nepieciešamības var papildināt vai mainīt reģistrācijas pieteikumā norādīto informāciju.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūgums vērsties Mārupes novada domes Izglītības dienestā, zvanot pa tālr. 26678608, 25448489, vai nosūtot savu jautājumu uz e-pasta adresi bernudarzs@marupe.lv, vai ierodoties Izglītības dienestā klātienē, Konrādu ielā 5, Mārupē, Mārupes novadā.

Vecākiem, kuri jau ir reģistrējuši bērnu pirmsskolas iestāžu rindā, nekādas darbības nav jāveic, dati tiks pārnesti automātiski.

Papildus norādām, ka pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtību Mārupes novada pašvaldības dibinātās pirmsskolas izglītības iestādēs, vispārējo izglītības iestāžu pirmsskolas grupās pašvaldības apmaksātās vietās privātajās izglītības iestādēs nosaka Mārupes novada domes saistošie noteikumi Nr. 18/2018 “Mārupes novada pašvaldības pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkcijas īstenošanas kārtība”.

Bērna un bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ietekmē pirmsskolas izglītības pieteikuma reģistrācijas secību. Jo vēlāk tiek reģistrēts bērns, jo pieteikuma rinda būs garāka.

Proti, saskaņā ar Mārupes novada domes saistošu noteikumu Nr. 18/2018 15. punktu izglītības iestādē grupas komplektē no vienotās pirmsskolas rindas attiecīgam gadam reģistrētajiem bērniem atbilstoši licencētajām programmām, ievērojot prioritāro secību un nepārsniedzot normatīvajos aktos paredzēto bērnu skaitu grupā. Pirmās nokomplektē grupas visās pašvaldības izglītības iestādēs, pēc tam: pašvaldības apmaksātās vietās privātajās izglītības iestādēs, ja tādas ir tikušas izveidotas.

Savukārt minēto saistošo noteikumu 17.punkts paredz, ka, ievērojot pieteikumu reģistrāciju secību un brīvo vietu skaitu izglītības iestādē, ārpuskārtas tiek uzņemti:

  • bērni Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos;
  • bērni, kuriem ar pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu speciālās izglītības programmas apguve nomainīta uz vispārējo pirmsskolas izglītības programmu, ja bērna un bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novadā;
  • bērni, kuri palikuši bez vecāka aizgādības (audžuģimene, aizbildniecība, ārpus ģimenes aprūpes iestāde), ja bērna un bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novadā;
  • bērni, kuriem izglītības iestādi apmeklē izglītojamā brāļi vai māsas, ja bērna un bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novadā;
  • bērni, kuriem kāds no likumiskajiem pārstāvjiem strādā Mārupes novada domes dibinātajā iestādē (pēc pārbaudes laika);
  • bērni no daudzbērnu ģimenēm (trīs un vairāk bērni), ja bērna un bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novadā;
  • bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz vienu no likumiskajiem pārstāvjiem ir Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Savukārt atbilstoši Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 15-20 “Jelgavas pilsētas pašvaldības pabalstu piešķiršanas noteikumi” pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā 72,00 eiro apmērā par katru bērnu piešķir vienam no vecākiem (aizbildnim), kurš savu pamata dzīvesvietu un bērna dzīvesvietu ir deklarējis Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā vienā mājsaimniecībā.

Ja ģimenē vienās dzemdībās piedzimst vairāki bērni, neizmaksājot augstāk minēto piedzimšanas pabalstu, piešķir vienreizēju pabalstu:

  • 1423,00 eiro apmērā, ja piedzimst divi bērni vienās dzemdībās;
  • 2846,00 eiro apmērā, ja piedzimst trīs un vairāk bērnu vienās dzemdībās.

Piedzimšanas pabalstu var pieprasīt sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

Piedzimšanas pabalstu nepiešķir:

  • ja bērns ievietots valsts vai pašvaldības bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;
  • ja vecākiem atņemtas bērna aprūpes tiesības;
  • ja viens no vecākiem (aizbildņiem) ir saņēmis piedzimšanas pabalstu citā pašvaldībā.

Piedzimšanas pabalsta saņemšanai viens no vecākiem (aizbildņiem), uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ar iesniegumu vēršas JSLP vai Jelgavas pilsētas pašvaldības administrācijas Administratīvās pārvaldes Klientu apkalpošanas centrā vai Jelgavas pilsētas pašvaldības administrācijas Dzimtsarakstu nodaļā.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka šādos gadījumos, kad  bērna piedzimšana tiek reģistrēta vienā Latvijas pilsētā, pagastā vai ārpus Latvijas, pabalsta pieprasītājs, lai noskaidrotu, kā labāk rīkoties, var vērsties faktiskās pašvaldības sociālajā dienestā (attiecīgajā gadījumā Mārupē pabalsta apmērs ir lielāks, bet neizpildās vismaz viena bērna vecāka deklarētās dzīvesvietas nepieciešamība uz bērna piedzimšanas brīdi ne mazāk kā vienu gadu), uzrādot:

  • personu apliecinošu dokumentu un bērna dzimšanas apliecību;

ārpus Latvijas dzimušiem bērniem dokumentu, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju, un tam pievienotu likumā noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas