E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20974
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Jaunajam dzīvokļa īpašniekam jāpilda iepriekš pieņemtie dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2020
Diana

2019. gada 11. novembrī dzīvojamā mājā Rīgā, Gobas ielā 16, tika veikta ūdens apgādes guļvadu maiņa. Tika sastādīts apmaksas grafiks, kurš jāapmaksā mājas iedzīvotājiem. Aizdevuma summa remonta izdevumiem tika sadalīta uz šīs mājas 102 dzīvokļiem. Sastādītā aizdevuma atmaksas termiņš ir no 2019. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. oktobrim. 2020. gada 14. jūlijā mēs nopirkām tur dzīvokli. Bijušais dzīvokļa īpašnieks diemžēl nav informējis mūs par to, ka tika veikti remontdarbi un pāris gadus būs jāmaksā aizdevums. Vai mums jāapmaksā šie remontdarbi, kuri tika veikti līdz dzīvokļa iegādei?

A
atbild:
17. septembrī, 2020
Marika Mure
juriste

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1. punktam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā, tostarp segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus un pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā.

Dzīvokļu īpašnieku kopība ir dzīvojamās mājas pārvaldes institūcija (15. panta pirmā daļa), kas atbilstoši likuma 16. panta pirmajai un trešajai daļai ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu.

Ņemot vērā, ka dzīvojamās mājas ūdens apgādes sistēma ir uzskatāma par dzīvokļu īpašnieku kopīpašumu, visticamāk, jautājums par guļvadu maiņu, izmaksām un finansējumu ir ticis pieņemts ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu. Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumiem.

Ņemot vērā, ka šobrīd jūs kā jaunie dzīvokļa īpašnieki esat atbildīgi arī par dzīvokļu īpašnieku kopīpašuma elementiem, jums ir saistoši dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtie lēmumi un tie jāpilda.

Ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē pieņemtais lēmums jūsu ieskatā nav likumīgs, jums ir tiesības vērsties tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas