E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20972
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja mērnieks konstatējis robežu neatbilstību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2020
Ineta

Veicot pirmreizējo ielas uzmērīšanu, mērnieks konstatēja robežu neatbilstību manam īpašumam un kaimiņa īpašumam. Tā kā kaimiņa īpašumam instrumentālā uzmērīšana veikta 25.05.2000. (LKS-92TM koordinātu sistēmā), robežzīme nostiprināta ar žoga cauruli, savukārt manam īpašumam robeža ar grafiskām metodēm ierādīta 19.12.1992., bet instrumentālā uzmērīšana veikta 06.03.2010. (LKS-92TM koordinātu sistēmā), robežzīme nostiprināta ar metāla cauruli, kļūda esot manam īpašumam, jo kaimiņam instrumentālais uzmērījums esot veikts pirmajam. Īpašumu iegādājos un reģistrēju zemesgrāmatā 2015. gada maijā. Kāpēc tiek uzskatīts, ka kļūda ir manam īpašumam? Kāpēc tiek uzskatīts, ka kļūda nevar būt kaimiņa īpašumam, un par robežu tiek uzskatīta jau esošas sētas caurule? Reģistrējot īpašumu, neviens nenorādīja uz neatbilstībām.

A
atbild:
25. augustā, 2020

Zemes uzmērīšanas kārtību Latvijā nosaka Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumi Nr. 1019 “Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi”. Minēto noteikumu 2. punktā noteikts:

  • 2.5. instrumentāli uzmērīta robeža – brīvā koordinātu sistēmā, vietējā koordinātu sistēmā vai Latvijas 1992.gada ģeodēziskajā koordinātu sistēmā, kas izteikta kā Merkatora transversālās projekcijas plaknes koordinātas (turpmāk – LKS-92 TM), uzmērīta robeža;
  • 2.6. ierādīta (ar grafiskām metodēm noteikta) robeža – apvidū noteikta robeža, izmantojot grafiskās projektēšanas materiālos veiktos attāluma mērījumus līdz situācijas elementiem un robežlīniju leņķu mērījumus. Ierādītās robežas precizitāti ierobežo līniju garumu un leņķu grafiskās noteikšanas, kā arī lauku mērījumu noteiktība.

Saskaņā ar minēto noteikumu 169. punktu, pieslēdzoties iepriekš noteiktām robežām vai atkārtotā zemes kadastrālā uzmērīšanā konstatējot, ka vienam robežpunktam kopējā robežposmā zemes robežu plānos ir atšķirīgas koordinātas un numuri, apvidū atjaunojama un zemes robežu plānā uzrādāma iepriekš (sākotnēji) uzmērītā robežpunkta koordināta (izņemot 168. punktā noteiktos gadījumus) un numurs.

Kā jūs to norādījāt jautājumā, kaimiņa īpašuma robežas tika uzmērītas LKS-92 TM koordinātu sistēmā 2000. gadā, bet jūsu zemes gabals tikai 2010. gadā. Jūsu zemes gabals sākotnēji tikai tika ierādīts (nevis uzmērīts), līdz ar to varēja izveidoties “ierādīšanas kļūda”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas