E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20949
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai ir pieļaujama kanalizācijas pārplūde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2020
Karīna

Labdien! Jautājums par tualetes kanalizāciju daudzdzīvokļu namā. Dzīvoju Pļaviņās, Pļaviņu novadā, Raiņa ielā 73. Daudzdzīvokļu mājā ir divas sausās tualetes, kuras regulāri ir pārplūdušas un kurās valda neciešama kanalizācijas smaka. Minēto namu apsaimnieko “Pļaviņu komunālie pakalpojumi”. Vai ir pieļaujams, ka regulāri notiek kanalizācijas pārplūde un netiek ierīkota centralizēta kanalizācijas izvade? Esmu minētās mājas iedzīvotāja. Par saviem līdzekļiem esam savā dzīvoklī izbūvējuši tualeti un pieslēgušies pie pilsētas kanalizācijas. Kā jārīkojas, lai motivētu pārējos nama iedzīvotājus sakārtot jautājumu ar ūdens izvadi? Vai ir kādi saistošie noteikumi iedzīvotājiem un komunālajam dienestam, lai risinātu un atrisinātu šo jautājumu? Paldies!

A
atbild:
25. augustā, 2020

Ministrija informē, ka neattīrītu notekūdeņu novadīšana vidē nav pieļaujama. To nosaka Ministru kabineta 2002. gada 22. janvāra noteikumu Nr. 34 “Noteikumi par piesārņojošo vielu emisiju ūdenī” 42. punkts. Attiecīgās decentralizētās kanalizācijas sistēmas īpašnieks vai valdītājs ir atbildīgs par savā īpašumā lietoto decentralizēto kanalizācijas sistēmu, īpašniekam jānodrošina regulāra notekūdeņu izvešana, nepieļaujot neattīrītu notekūdeņu noplūdi vidē.

Jautājumi par kanalizācijas noplūdi būtu risināmi ar pašvaldību un nekustamā īpašuma apsaimniekotāju – SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi”. Ministrija aicina par jautājumiem, kas saistīti ar decentralizēto kanalizācijas sistēmu ekspluatāciju, sazināties ar Pļaviņu novada domi un SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi”. Pļaviņu novada dome, kas ir atbildīga par decentralizēto kanalizācijas sistēmu ekspluatācijas un uzturēšanas prasību ievērošanas kontroli, uzkrāto notekūdeņu izvešanas biežuma kontroli un uzraudzību, ir tiesīga nepieciešamības gadījumā iesaistīties minēto jautājumu sakārtošanā.

Ministru kabineta 2017. gada 27. jūnija noteikumu Nr. 384 “Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu” 6. punktā noteikts, ka pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka decentralizēto kanalizācijas sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību. Pļaviņu novada dome 2018. gada 26. aprīlī ir apstiprinājusi saistošos noteikumus Nr. 6 “Pļaviņu novada domes ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas noteikumi”. Saistošo noteikumu 6. nodaļas “Decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, kontrole un uzraudzības kārtība” 63. punktā noteikts, ka šo noteikumu kontroli un uzraudzību veic Pļaviņu novada pašvaldības policija, ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs un pārvalžu vadītāji.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas