E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20947
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2020
Arnolds

Labdien! Mani moka viens jautājums. Ir divi dzīvokļi pilsētā un novadā, ar savu atvasi esmu reģistrēta pilsētā, otra puse reģistrēta novadā. Visur un vienmēr par komunālajiem pakalpojumiem (par atkritumiem sanāk tas pats atkritumu apsaimniekotājs, kas pilsētā, ved uz to pašu poligonu, pēc fakta nevienu neesam apzaguši vai apkrāpuši, viss visiem ir samaksāts) tika maksāts godīgi un laikus (pēc deklarācijas veida). Kamēr pilsētā dzīvoklis tiek renovēts, ar atvasi ciemojamies laukos pie vecākiem un otras puses. Tagad laukos kaimiņi izdomājuši tai pašai daudzdzīvokļu mājai veidot mājas sasaukumu un mēģināt lemt par apmaksas veidu pēc faktiskā iedzīvotāju skaita. Sanāk, ka par diviem dzīvokļiem, kuros atrodas trīs cilvēki, maksāt vajag kā par pieciem. Kur ir taisnība? Kamēr dzīvoklī notiek renovācija, bērnam tur ir kaitīgi uzturēties. Ko darīt? Vēl izrādās: izskatot arhīva dokumentus par komunālajiem (par atkritumiem), izrādījās, ka par pēdējiem gadiem tika maksāts dubultā. Mistisks cilvēks bija pieskaitīts lauku rēķinam (to sastāda pagasts): nezinu, vai ar tīšu nodomu. Ko darīt tādā situācijā? Vai var veikt pārrēķinu un lūgt atmaksāt naudu, neiesaistot tiesu? Tomēr kaimiņi... Doma vispār otru pusi reģistrēt pilsētā, pa kārtai braukt ar mazo (divas dienas es, divas dienas – otra puse) un nemaksāt necik pagastam, jo patstāvīgi dzīvojošo tur nebūs, pat ne deklarēto. Vai man tā darīt? Un kā darīt, lai labi būtu mūsu ģimenei un mēs nepārkāptu likumu? Kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
31. augustā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 17.1. punkts paredz, ka par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un asenizāciju, ja atsevišķais īpašums ir dzīvoklis, – proporcionāli dzīvoklī deklarēto personu skaitam, sadalot summu, kas veidojas pēc neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu īpašnieku vai nomnieku veikto maksājumu atskaitīšanas no dzīvojamās mājas kopējā maksājuma. Ja dzīvoklī nav deklarēta neviena persona, aprēķinu veic kā par vienu deklarēto personu. Ja ziņas par deklarēto personu ir anulētas, pārrēķinu par iepriekšējiem norēķinu periodiem neveic.

Tas nozīmē – ja esat deklarējusies īpašumā, tad par atkritumu apsaimniekošanu un izvešanu ir jāmaksā neatkarīgi no tā, vai īpašumā faktiski uzturaties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas