E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20940
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbiniekam jāpilda darba līgumā nolīgtie pienākumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Māris

Labdien! Kokzāģētavā regulāri jābūt darbā pusstundu agrāk, viss jātīra, un pēc darba arī jātīra, dažreiz līdz pat 2 h. Reāli ir darba stundas, un piedevām vēl 1–2,3 stundas pavadi tīrot. Vai tas ir likumīgi? Paldies!

A
atbild:
25. augustā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vienošanās starp darba devēju un ņēmēju par konkrētu darba pienākumu izpildi tiek noteikta darba līgumā un/vai amata aprakstā. Darba devējam ir tiesības nodarbināt darbinieku atbilstoši noslēgtā darba līguma noteikumiem, ievērojot darba laiku un noteiktos pienākumus.

Citu darba līgumā vai amata aprakstā neparedzētu dabu uzdošana tādējādi ir atzīstama par darba līguma grozīšanu, kam ir nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Ja darba pienākumi iepriekš minētajos dokumentos ir noteikti ļoti vispārīgi, darba devējam ir lielāka rīcības brīvība atbilstoši Darba likuma 56. panta pirmajā daļā noteiktajām tiesībām. Proti, darba devējs var ar rīkojumu uzdot darbiniekam pildīt papildu darbu.

Tāpēc, vērtējot konkrēto situāciju, jums ir jāiepazīstas ar sava darba līguma/amata apraksta saturu, jāatceras, vai ir bijis izdots rīkojums par darba telpu sakopšanu pirms/pēc darba, lai saprastu savu turpmāko rīcību un iespējas.

Jāatgādina, ka Darba likuma 65. pants paredz darbiniekam tiesības saņemt piemaksu par papildu darbu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas