E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20933
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai pirms maternitātes atvaļinājuma var saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Marta

Labdien! Patlaban atrodos BKA, septembrī jāatsāk darba gaitas, bet šobrīd esmu otra bērniņa gaidībās, bērniņam paredzēts dzimt decembra beigās. Atlikušo grūtniecības laiku nevēlos turpināt darba gaitas, bet gribu iestāties bezdarbniekos, lai varētu turpināt pieskatīt lielo bērnu. Vai man piešķirs bezdarbnieka pabalstu līdz maternitātes atvaļinājuma sākumam, un vai tas neietekmē BKA pabalstu?

A
atbild:
20. augustā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

No jautājuma saprotams, ka septembrī jāatsāk strādāt pēc izmantotā bērna kopšanas atvaļinājuma. Esat izlēmusi pārtraukt darba attiecības. Decembra beigās gaidāms nākamais bērns. Tas nozīmē, ka grūtniecības atvaļinājums sāktos oktobrī (70 kalendārās dienas pirms dzemdībām, ja māte stājusies medicīniskajā uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai). 

Pastāvot šādiem faktiem un apstākļiem:

  1. Pārtraucot darba tiesiskās attiecības, ir tiesības pieprasīt bezdarbnieka pabalstu un tas tiks piešķirts, ja kopējais apdrošināšanas stāžs ir vismaz viens gads un obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai Latvijā ir veiktas vai bija jāveic 12 mēnešus 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Arī laiks, kad kopāt bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņēmāt vecāku pabalstu, veido apdrošināšanas periodu un dod tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, jāiegūst bezdarbnieka statuss. To piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra.
  2. Tiesības uz maternitātes pabalstu par gaidāmo mazuli būs, ja grūtniecības atvaļinājums iestāsies ne vēlāk kā 60 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas un izpildīsies nosacījumi par nepieciešamo kvalifikācijas periodu.
  3. Vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu un maternitātes pabalstu nevar. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiks apturēta uz laiku, kamēr saņemsiet maternitātes pabalstu.
  4. Ja būs noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts par nākamo bērnu, tad par šo bērnu būs tiesības saņemt arī vecāku pabalstu (arī tad, ja neizpildās nosacījums par nepieciešamo kvalifikācijas periodu). Ja nākamais bērns piedzims, kamēr iepriekšējais vēl nebūs sasniedzis 3 gadu vecumu, vecāku pabalsts par nākamo bērnu tiks noteikts ne mazāka apmērā, kāds bija piešķirts par iepriekšējo bērnu.
  5. Vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr tiek saņemts bezdarbnieka pabalsts. Tā kā nebūs izmantots viss piešķirtais bezdarbnieka pabalsts (jo tas tiks apturēts maternitātes pabalsta saņemšanas laikā), tad jāņem vērā, ka vecāku pabalstu vienlaikus ar bezdarbnieka pabalstu saņemt nevarēs un tā izmaksa tiks uzsākta tikai pēc tam, kad būs beigusies piešķirtā bezdarbnieka pabalsta izmaksa. Ja vēlēsieties saņemt vecāku pabalstu uzreiz pēc maternitātes pabalsta, tas jādara zināms VSAA, atsakoties no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta.

Tā kā saņemamo pabalstu klāsts ir plašs un nosacījumi gana komplicēti, pabalstu pieprasīšanas vai saņemšanas laikā sazinieties ar VSAA un iegūstiet atbildes uz saviem jautājumiem:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas