E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20898
Lasīšanai: 4 minūtes

Maternitātes pabalstu maksā sievietei, vecāku pabalstu var izmantot abi vecāki

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2020
Rita

Labdien! Strādāju divās darbavietās, un novembrī man plānots doties dekrētā. Vai katrā darbavietā dekrētā varu doties dažādos laikos, t. i., vienā darbavietā no novembra un otrā no decembra, vai arī dekrētā jādodas vienlaikus visās darbavietās? Vai dekrētu var izņemt daļēji: pusi māte, otru pusi – tēvs? Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām. To nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

Darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Ārsts darbnespējas lapu sagatavo elektroniski veselības informācijas sistēmā atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Informāciju par darbnespējas lapu saņem arī darba devējs.

Grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu darba devējs piešķir uz ārsta izsniegtas darbnespējas lapas pamata. Ārsts nosaka atvaļinājumu periodu – attiecīgi par tādu darba devējs piešķir šos atvaļinājumus.

Šajā laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā maternitātes pabalstu. Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt topošā māte, ja viņa grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus.

Ja sieviete strādā, tad maternitātes pabalstu nemaksā. Nav iespējama situācija – vienā darbavietā nestrādā un saņem maternitātes pabalstu, otrā strādā. Nosacījums par ienākumiem attiecas uz ienākumiem abās darbavietās.

Pēc bērna piedzimšanas ir tiesības uz vecāku pabalstu, ko vecāki parasti izmanto pēc tam, kad māmiņai ir beidzies maternitātes pabalsta izmaksas periods.

Uz vecāku pabalstu atšķirībā no maternitātes pabalsta ir tiesības abiem vecākiem. Taču pabalstu maksā vienam – vai nu mātei, vai tēvam.

Vecāku pabalsta izmaksas laikā var mainīt tā saņēmēju. Bērna mamma var pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu pēc tam, kad tēvs būs atteicies no vecāku pabalsta. Un otrādi.

Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu.

Vecāku pabalsta saņemšanas ilgums (to izvēlas vecāki) ietekmē pabalsta apmēru:

  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķina 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, pabalstu aprēķina 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja tas vecāks, kurš pieprasa pabalstu, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, tātad nestrādā, negūst ienākumus, tad pabalstu izmaksā pilnā apmērā. Ja vecāks, kurš pieprasa pabalstu, neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bet strādā, tad vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Informācija par pabalstiem vecākiem ir atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas