E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20894
Lasīšanai: 3 minūtes

Bezdarbnieka pabalsta saņēmējs ir apdrošināts pensijai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2020
Olga

Labdien! Es aizgāju no darba un pieteicos bezdarbniekos. Tā ir mana otrā reize NVA uzskaitē pēdējos gados. Tagad VSAA man atsūtīja bezdarbnieka pabalsta aprēķinu: es redzu, ka apdrošināšanas stāžā nav iekļauts laiks, kad es biju bezdarbniekos iepriekš un pusgadu saņēmu bezdarbnieka pabalstu. Vai termiņš, kurā biju oficiāli bez darba un saņēmu bezdarbnieka pabalstu, tiek iekļauts kopējā apdrošināšanas stāžā vecuma pensijas saņemšanai? Cik redzu, aprēķinot jauno bezdarbnieka pabalstu, iepriekšējais termiņš vispār netiek ņemts vērā apdrošināšanas stāžā. Vai tā arī būs, aprēķinot citus pabalstus (slimības, maternitātes u. c)? Oficiāli es biju nodarbināta pie darba devēja un 1,5 mēnešus saņēmu dīkstāves pabalstu, jo darba devējs nevarēja mani nodrošināt ar darbu. Vai dīkstāves laiks tiks iekļauts manā apdrošināšanas stāžā? Jo oficiāli es biju darba attiecībās.

A
atbild:
20. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieks šī pabalsta saņemšanas laikā tiek apdrošināts pensijai, tātad pensijas stāžu šis periods veido. Taču bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā cilvēks netiek apdrošināts bezdarbam, slimībai, maternitātei un vecāku apdrošināšanai.

Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā noteikts, ka dīkstāves pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI).

No 1. septembra tiesībām uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ir nepieciešams kvalifikācijas periods (3 apdrošināšanas mēneši pēdējā pusgadā vai 6 apdrošināšanas mēneši pēdējos divos gados). Kvalifikācijas periodā neatkarīgi no VSAOI veikšanas ieskaitīs arī laiku, kurā cilvēks, būdams darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, noteiktajā 6 mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir saņēmis dīkstāves pabalstu.

Ja sociāli apdrošinātai personai ir nepieciešams maternitātes, slimības vai kāds cits sociālās apdrošināšanas pabalsts, kura apmērs tiek noteikts pēc vidējās iemaksu algas 12 mēnešos, no aprēķina perioda tiks izslēgts laiks, kad ir saņemts Covid-19 dēļ noteiktajā ārkārtējā situācijā piešķirtais dīkstāves pabalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas