E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20884
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja zemes īpašnieks aizliedz izmantot ceļu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2020
Madars

Uz privātas zemes atrodas ceļš, kas ir pašvaldības īpašuma bilancē, par ko attiecīgā pašvaldība ir arī iedevusi apliecinošu izziņu. Ceļš nav servitūts. Kad ar savu mašīnu braucu pa šo ceļu, mani bloķēja zemes īpašnieks. Policija atteicās ierosināt lietu, jo ceļš nav servitūts. Bet šis ceļš arī nav privāta būve. Vai privātpersona, kam pieder zeme zem ceļa, var liegt pārvietoties pa šo ceļu, uzlikt ceļu sašaurinošus šķēršļus, piemēram, betona gabalus, un bloķēt mašīnu, izbraucot uz ceļa pretim savu auto?

A
atbild:
18. augustā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Jautājums daļā par ceļu – tā īpašumtiesībām – ir pretrunīgs. Likums “Par autoceļiem” reglamentē autoceļu lietošanu, pārvaldi, aizsardzību un attīstību, un autoceļu kompleksā ietilpst arī gaisa telpa un zemes dzīles ceļu zemes nodalījuma joslā, ciktāl tas nepieciešams transportlīdzekļu satiksmei un ceļa elementu izmantošanai un aizsardzībai.
Likums “Par autoceļiem” ceļus pēc to nozīmes iedala valsts autoceļos, pašvaldību ceļos, komersantu ceļos un māju ceļos, t. i., tiesiskais regulējums juridiski nepieļauj tādu regulējumu, ka “ceļš ir pašvaldības īpašuma bilancē”, bet zeme zem ceļa pieder kādam citam zemes īpašniekam.
Līdz ar to arī atbildi jautājuma daļā par “zemes īpašnieka” iespējamo aizliegumu izmantot ceļu nav iespējams sniegt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas