E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20860
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

NĪN atlaides pienākas nekustamā īpašuma īpašniekam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2020
Ina

Labdien! Esam daudzbērnu ģimene. Dzīvojam īrētā dzīvoklī. Esam šeit arī deklarēti. Namu pārvaldniece iedeva pašas izdrukātu A4 formāta dokumentu par NĪN, kurš veido diezgan lielu summu, ar termiņu līdz novembrim. Teicu, ka mums kā daudzbērnu ģimenei pienākas 50% atlaide. Saņēmu atbildi, ka viņa nav informēta par tādām iespējām un neko nezina. Kur man vērsties, lai saņemtu šo atlaidi? Un varbūt man ir nepieciešami kādi dokumenti? Paldies!

A
atbild:
13. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pantā noteikts, ka īrniekam papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai jāveic arī likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums.

Tā kā nekustamā īpašuma nodokļa pamatprincips paredz, ka maksātājs ir īpašnieks, atlaides nosaka īpašniekam.

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 5. panta 1.2 daļā par nodokļa atbrīvojumu ir paredzēta tikai viena situācija, kad piemēro daudzbērnu ģimenēm paredzēto 50% atlaidi īpašniekam, kura īpašumā dzīvo daudzbērnu ģimene: ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir personas vai tās laulātā pirmās pakāpes augšupējais radinieks, kuram šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta.

Tas nozīmē: ja daudzbērnu ģimene dzīvo pie bērnu vecvecākiem, tad dzīvokļa īpašnieks ir vecvecāks un viņš var saņemt nodokļa atvieglojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas