E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20859
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kad jāatgriežas darbā pēc BKA

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2020
Inga

Labdien! Vēlējos precizēt informāciju par bērna kopšanas atvaļinājumu, datumu, ar kuru beidzas BKA. Ja bērniņš ir dzimis 2020. gada 11. jūnijā un B lapa beidzās 2020. gada 6. augustā, tātad BKA sākās 2020. gada 7. augustā. Ja es pareizi saprotu, darbā man jāatgriežas 2022. gada 7. janvārī, vai ne? Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā kā darbiniecei darba devējs ir jāinformē par savu atgriešanos no bērna kopšanas atvaļinājuma, vislabāk šo jautājumu būtu pārrunāt ar darba devēju (personāldaļas vadītāju). Tā uzzināsiet precīzu bērna kopšanas atvaļinājuma periodu, kāds norādīts darba devēja rīkojumā.

Darba likuma 156. pants nosaka: ikvienam darbiniekam, gan bērna mātei, gan bērna tēvam, ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu vai adopciju.

  • Atvaļinājuma ilgums ir pusotrs gads, un to var pieprasīt jebkurā laikā, kamēr bērns sasniedz 8 gadu vecumu.
  • Darbiniekam ir tiesības izvēlēties bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, sadalot to pa daļām, vai izmantot to nepārtraukti pusotru gadu, 1 mēnesi iepriekš rakstveidā paziņojot darba devējam par bērnu kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.
  • Bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms termiņa un darbinieka atgriešanās darbā notiek darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darbinieka un darba devēja vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Ar bērna kopšanas atvaļinājums ir saistīts vecāku pabalsts, jo to pilnā apmērā maksā vecākam, kurš nestrādā (atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā). Vecāku pabalstu piešķir līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam (atkarībā no vecāku izvēles). Tas noteikts likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Tātad Darba likums paredz iespēju izmantot pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu un tas ir kalendārā laika periods. Taču vecāku pabalstu piešķir un maksā līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Pabalsta saņemšanas periods ir saistīts ar bērna vecumu.

Ja sievietei ir bijis piešķirts dzemdību atvaļinājums (VSAA par šo periodu piešķir un izmaksā maternitātes pabalstu), tad bērna kopšanas atvaļinājumu darba devējs piešķir pēc tam, kad beidzies dzemdību atvaļinājums, jo vienlaikus divos atvaļinājumos darbinieks atrasties nevar.

Tādēļ ne vienmēr vecāku pabalsta saņemšanas periods sakritīs ar darba devēja piešķirto bērna kopšanas atvaļinājuma periodu. Proti, vecāku pabalsta izmaksa būs beigusies, jo bērns būs jau sasniedzis pusotra gada vecumu, bet bērna kopšanas atvaļinājuma periods vēl kādu laiku turpināsies.

Ja esat domājusi Darba likumā paredzēto pusotru gadu ilgo atvaļinājumu izmantot pilnībā, tad darbā būtu jābūt 2022. gada 7. februārī. Taču, kā jau teikts, darbā atgriešanās laiks ir jānoskaidro darbavietā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas