E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20858
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Par grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu nepienākas apmaksāts atvaļinājums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2020
Dita

Labdien! Darba likuma 152. pantā ir rakstīts: “Laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot: [..] 2) grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku [..]”,  savukārt tā paša likuma 154. pantā par grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu minēts, ka “(4) atvaļinājumus, kas piešķirti sakarā ar grūtniecību un dzemdībām, ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā neieskaita”. Vai pirmsdzemdību un pēcdzemdību B lapas laikā tiek aprēķinātas apmaksājamas atvaļinājuma dienas?

A
atbild:
21. augustā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Nē, par pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma mēnešiem, par ko ir izsniegta un no VSAA puses apmaksāta slimības lapa B, darba devējs atvaļinājuma naudu neaprēķina un atvaļinājuma dienas nepiešķir. Iemesls tam ir loģisks – par vienu un to pašu laika periodu nepienākas divi dažādi atvaļinājumi.

Faktiski Darba likuma 152. pants norāda, ka pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma laiks ir attaisnojošs iemesls, kad, pastāvot darba attiecībām, darbs nav veikts. Jo, kā zināms, tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu rodas darba attiecību laikā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas