E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20847
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzvārdu var mainīt, ja pastāv kāds no likumā noteiktajiem iemesliem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2020
Anna

Vai vīrietim ir iespējams nomainīt uzvārdu uz dzimtas mājas nosaukumu? Un vai pēc laulībām pāris var iegūt savu kopīgo māju nosaukumu kā savu uzvārdu?

A
atbild:
28. augustā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Tiesisko pamatu personas vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņa regulē Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums.

Uzvārdu var mainīt no 15 gadu vecuma Latvijas Republikas pilsonis, Latvijas Republikas nepilsonis vai bezvalstnieks, kuram šis statuss piešķirts Latvijas Republikā.

Vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt, ja pastāv kāds no šiem iemesliem:

  • uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu (vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu);
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Atbilstoši iepriekš minētajam personai nav tiesību mainīt uzvārdu uz dzimtas mājas nosaukumu. Protams, pastāv iespēja, ka attiecīgās dzimtas mājas nosaukums atbilst kādam no personas dzimtas uzvārdiem. Proti, persona var veikt uzvārda maiņu uz savas dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā, piemēram, uz kādu no vecvecāku dzimtajiem uzvārdiem, kas ir uzskatāmi par dzimtas uzvārdiem un ir radinieku uzvārdi tiešā augšupējā līnijā.

Ja vīrs pirms laulībām veiks uzvārda maiņu, tad pēc laulībām sieva varēs iegūt vīra uzvārdu.

Atbilstoši Civillikuma 86. pantam uzvārda izvēles iespējas, noslēdzot laulību, ir vairākas (piemēros tiks izmantoti šādi vārdi un uzvārdi – Inga Bērziņa un Kārlis Vītols):

  • katrs laulātais var paturēt pirmslaulības uzvārdu (Inga Bērziņa un Kārlis Vītols);
  • laulātie var izvēlēties viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu (Inga Vītola un Kārlis Vītols vai Inga Bērziņa un Kārlis Bērziņš);
  • viens no laulātajiem savam uzvārdam var pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds (Inga Bērziņa-Vītola un Kārlis Vītols vai Inga Bērziņa un Kārlis Vītols-Bērziņš) – šādā gadījumā pirmais rakstāms pirmslaulības uzvārds;
  • laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu (Inga Bērziņa-Vītola un Kārlis Bērziņš-Vītols vai Inga Vītola-Bērziņa un Kārlis Vītols-Bērziņš).
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas