E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20845
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Likums aizsargā pēcmantinieku tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2020
Ansis

Labdien! Testators atstātajā testamentā novēlēja 1/2 īpašuma meitai. Testamentā ierakstīts, ka pēc meitas 1/2 īpašuma tiesības manto mazmeita, kura testamenta sastādīšanas brīdī ir nepilngadīga. Meita sava īpašuma 1/2 daļu gribētu pārdot. Vai mazmeita, kura šobrīd ir pilngadīga, var celt pretenzijas par 1/2 mātes īpašuma pārdošanu?

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Testamentā ietvertu uzdevumu izdot mantojumu vai tā daļu kādai citai personai sauc par pēcmantinieka iecelšanu, skatīt Civillikuma 486. pantu. Personu, kura pirmā saņem mantojumu kopā ar pienākumu izdot mantojumu vai tā daļu citai personai, sauc par pirmmantinieku. Ja testamentā nav noteikts citādi, tad mantojums jāizdod pēcmantiniekam pirmmantinieka nāves brīdī.

Nostiprinot nekustamo īpašumu zemesgrāmatu reģistrā, vajadzētu vienlaikus būt nostiprinātai arī atzīmei par to, ka šo nekustamo īpašumu pirmmantiniekam ir pienākums izdot pēcmantiniekam, šāda prasība ietverta Civillikuma 488. pantā. Līdz ar to nekustamo īpašumu bez pēcmantinieka piekrišanas, visticamāk, nevar ne pārdot, ne citādi atsavināt. Šādu kārtību nosaka likumi, lai pēcmantiniekam nebūtu jāstrīdas ar pirmmantinieku par to, ko ir nolēmis mantojuma atstājējs.

Par maksu varat pārbaudīt zemesgrāmatu reģistra ierakstus vietnē https://www.zemesgramata.lv, sadaļā “Meklēt īpašumu”. Atzīmei par to, ka nekustamo īpašumu ir pienākums izdot pēcmantiniekam, ir jābūt nostiprinātai īpašuma nodalījuma trešajā daļā “Ziņas par nekustamā īpašuma apgrūtinājumiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas