E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20827
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja persona vēlas iegādāties māju, kurai nav zināms īpašnieks

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2020
Laura

Labdien! Mans brālēns pirms vairākiem gadiem iegādājās lauksaimniecības zemi, uz kuras atrodas divas fermas, māja un divas saimniecības ēkas. Tās visas tika pārdotas kopā ar zemi. Bet blakus fermām atrodas neapdzīvota māja, kurai it kā esot mantinieki, bet neviens īsti nezina, kas ir šie cilvēki. Zeme zem šīs mājas arī pieder brālēnam. Kadastra ierakstos tā uzrādās kā saimniecības ēka bez subjekta. Pie ieraksta “Īpašnieks” rakstīts: īpašuma tiesības nav reģistrētas. Brālēns vēlas iegādāties arī šo māju, bet īsti nav saprotams, kur vērsties pēc informācijas par īpašnieku un kā māju iegādāties, ja tai kadastrā oficiāli nav norādīts īpašnieks, bet tāds it kā esot.

A
atbild:
10. augustā, 2020
Inese Helmane
LV portāls

LV portāls publikācijā “Kā rīkoties, ja uz īpašumā esošas zemes atrodas bezsaimnieka būve” jau ir skaidrojis šādas situācijas. Ja persona konstatē, ka uz viņas zemes gabala ir būve, kuru tā nav būvējusi, par tās piederību būtu jāinteresējas zemesgrāmatu nodaļā un Valsts zemes dienestā. Būves, kas atrodas uz īpašnieka zemes, varētu būt gan bezmantinieku manta, gan bezīpašnieka lietas, gan zemes īpašniekam piekrītošas būves.

Rīcību ar bezmantinieku mantu un bezīpašnieka lietām regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā”, saskaņā ar kuriem galvenā persona ir Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Par bezmantinieku mantu būves tiek atzītas ar zvērināta notāra sastādītu aktu par mantojuma lietas izbeigšanu. Ja uz mantojumu ir pieteikta kreditora pretenzija (tajā skaitā no zemes īpašnieka par nesaņemto zemes nomas maksu), turpmāko rīcību ar to nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 364 “Noteikumi par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību ar bezmantinieku mantu”. Šādā gadījumā zvērināts notārs nosūta aktu par mantojuma lietas izbeigšanu zvērinātam tiesu izpildītājam, kurš ir atbildīgs par turpmāko rīcību ar to.

Ja kreditora pretenziju nav, VID nodod bezmantinieku mantu attiecīgajai valsts vai pašvaldību institūcijai.

Par bezīpašnieka lietām atzītās (ar tiesas spriedumu) būves VID arī nodod attiecīgajai valsts vai pašvaldības institūcijai.

Ja būves nekur nav reģistrētas kā patstāvīgi īpašuma objekti, tās ir piekritīgas zemes īpašniekam atbilstoši Civillikuma 968. pantam. Šādā gadījumā zemes īpašnieks ir tiesīgs vērsties ar attiecīgu pieteikumu tiesā, lai atzītu tam īpašuma tiesības uz būvēm kā zemes īpašniekam atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” 14. panta ceturtajai daļai un Civillikuma 968. pantam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas